today-is-a-good-day
13 C
Athens

Μεταναστευτικό: Από την αβελτηρία του ΣΥΡΙΖΑ, στη βούληση της Κυβέρνησης

Σε αντιδιαστολή με τον ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική βούληση της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι το «κλειδί» για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών που λαμβάνουν επικίνδυνες διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες, λόγω της χαλαρής έως περίεργης στάσης που κρατά η Τουρκία, γύρω από το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Του Κώστα Πασίση

Στο Μαξίμου είναι έκδηλη η ανησυχία για τα κύματα των μεταναστών και των προσφύγων προς τη χώρα μας και ορισμένα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν να υπάρχει και σχέδιο σε εξέλιξη από πλευράς Ερντογάν ο οποίος δείχνει να μην τηρεί τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι διαμορφούμενες νέες συνθήκες έχουν προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση η οποία διαβλέποντας τον κίνδυνο να μετατραπεί η χώρα σε ένα απέραντο hotspot, ενεργοποίησε συγκεκριμένα αντίμετρα, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, που στέλνουν μήνυμα ότι η νέα κυβέρνηση έχει αλλάξει ρότα και αυστηροποιούνται άμεσα τα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σε σχέση με τη χαλαρότητα που επικρατούσε επι ΣΥΡΙΖΑ.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε μετ΄ επιτάσεως το θέμα κατά τη συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Στην πραγματικότητα ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρχει δίκαιος καταμερισμός προσφύγων εντός ΕΕ, ώστε οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης να δεχθούν μετανάστες στο πνεύμα της αλληλεγγύης και του δίκαιου καταμερισμού των βαρών.

Η αλλαγή πολιτικής, όμως, φαίνεται και από το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νικος Δένδιας, σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα και ζήτησε εξηγήσεις για την «έκρηξη» των τελευταίων ημερών.
Ο κ. Δένδιας έθεσε πιεστικά το ζήτημα και έφερε σε θέση απολογίας τον τούρκο διπλωμάτη ο οποίος όμως επέμεινε ότι δεν γνωρίζει να έχει αλλάξει κάτι στη Συμφωνία για τους πρόσφυγες.

Επίσης ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την μεταναστευτική πολιτική Γ. Κουμουτσάκος συναντήθηκε με τον επικεφαλής της FRONTEX Φαμπρίς Λεγκέρι και συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας της Frontex με τις ελληνικές αρχές στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στο «παιχνίδι» και τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημ. Αβραμόπουλο ο οποίος μίλησε για την «ανάγκη της καλύτερης δυνατής διαχείρισης».
Κομβικής σημασίας είναι και η απόφαση της κυβέρνησης για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο – σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου – να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε κλειστή σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα, έγινε μια επισκόπηση της κατάστασης και διαπιστώθηκε το έλλειμμα πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ειδικά στο «καυτό» ζήτημα των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία, η κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε το …ακατόρθωτο. Έγιναν μόλις 186 επαναπροωθήσεις μεταναστών από την αρχή του χρόνου και 1100 άτομα επιστράφηκαν στην Τουρκία, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δηλαδή μηδέν εις το …πηλίκιο.

Απόρροια αυτής της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η Ευρώπη, που είναι διασπασμένη για το μεταναστευτικό, να μην εμπιστεύεται την Ελλάδα, με ότι συνέπειες προκύπτουν για τη χώρα μας.

Παρά ταύτα, η Κουμουνδούρου χθες εξέδωσε ανακοίνωση και μεταξύ άλλων κατηγορεί την κυβέρνηση για σπασμωδικές και φοβικές αντιδράσεις και κοντόφθαλμη πολιτική που επενδύει στον περιορισμό των δικαιωμάτων!
Μια ανακοίνωση που αποκαλύπτει τον πυρήνα της μεταναστευτικής φιλοσοφίας του ΣΥΡΙΖΑ. Μια πολιτική που δημιουργεί βεβαιότητα στους μετανάστες για ανεκτική πολιτική εισόδου στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ