today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Νετανιάχου σε Μακρόν: Τώρα είναι η λάθος στιγμή για συνομιλίες με το Ιράν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνέστηκε σήμερα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αποφύγει τις συνομιλίες με το Ιράν, το οποίο το εβραϊκό κράτος κατηγόρησε ανοιχτά χθες ότι εντείνει τις προσπάθειές του να κατασκευάσει πυραύλους, σε συνεργασία με την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, στο Λίβανο, με σκοπό να πλήξει την ισραηλινή επικράτεια.

«Αυτή είναι η λάθος στιγμή για συνομιλίες με το Ιράν καθώς αυξάνει την επιθετικότητά του στην περιοχή», δήλωσε ο Νετανιάχου στον Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε έπειτα από πρωτοβουλία του Παρισιού, ανέφερε η ισραηλινή ανακοίνωση.

Ο Γάλλος πρόεδρος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κάλεσε για μια συνάντηση μεταξύ του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί και του Αμερικανού Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο να επιχειρηθεί μια αποκλιμάκωση των διαρκώς κλιμακούμενων εντάσεων των δύο χωρών.

Το Παρίσι συνεχίζει τις προσπάθειες του να διασώσει την πυρηνική συμφωνία του 2015. Από την πλευρά της σήμερα η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι επανέλαβε εκ νέου τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα εργαστεί για τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας και πως η Ένωση καλωσορίζει κάθε πρωτοβουλία που βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.

Χθες ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε το Ιράν ότι επιταχύνει την προσπάθεια του να παραγάγει, με τη συνεργασία της συμμάχου του, της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ, πυραύλους υψηλής ακρίβειας, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν «τεράστιες απώλειες ανθρώπινων ζωών» στο έδαφος του Ισραήλ.

Αναφερόμενος στον Λίβανο, ο Νετανιάχου δήλωσε κατά τη συνομιλία του με τον Μακρόν ότι «εκείνοι που δίνουν καταφύγιο σε επιθετικές ενέργειες και (ιρανικά) όπλα δεν θα γλιτώσουν».

Το σχέδιο του Ιράν είναι να μετατρέψει στο Λίβανο ρουκέτες σε πυραύλους υψηλής ακρίβειας δήλωσε χθες ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικος, σημειώνοντας ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει αυτή τη στιγμή 130.000 ρουκέτες στον Λίβανο.

Οι εντάσεις Ισραήλ και Λιβάνου κλιμακώθηκαν μετά τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου, μία από τις οποίες έγινε με οπλισμένο τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έπληξε ένα νότιο προάστιο της Βηρυτού, οχυρό της Χεζμπολάχ, και έπειτα από τους πυροβολισμούς του λιβανικού στρατού εναντίον ισραηλινών drones την Τετάρτη το βράδυ.

Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και ο στρατός του Λιβάνου επέρριψαν την ευθύνη των επιθέσεων της Κυριακής στο Ισραήλ, το οποίο επισήμως δεν έκανε κανένα σχόλιο. Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν χαρακτήρισε την Δευτέρα «κήρυξη πολέμου» την επίθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ