today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Το τάνκερ έχει ναυλωθεί από ιρανική εταιρεία, μεταδίδει ιρανικό πρακτορείο

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ILNA μετέδωσε σήμερα πως το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1, το οποίο αφέθηκε ελεύθερο αφού είχε συλληφθεί στο Γιβραλτάρ, είναι αυτή τη στιγμή ναυλωμένο από μια ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία.

Οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης του δεξαμενόπλοιου με το αιτιολογικό ότι έχει δεσμούς με τους ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης, ένα επίλεκτο ιρανικό στρατιωτικό σώμα το οποίο η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

«Το πλοίο Grace 1, που μετονομάσθηκε σε Adrian Darya μετά τη σύλληψή του, είναι ένα κορεατικής ναυπήγησης πετρελαιοφόρο που ανήκει στη Ρωσία, η οποία το έχει ναυλώσει αυτή την περίοδο σε μια από τις ναυτιλιακές εταιρείες του Ιράν», μετέδωσε το ILNA διορθώνοντας προηγούμενο τηλεγράφημά του στο οποίο ανέφερε πως το δεξαμενόπλοιο είναι ναυλωμένο από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Το σχόλιο αυτό έγινε σε μια συνέντευξη που πήρε το ILNA από τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού των Φρουρών της Εαπνάστασης, τον Αλιρεζάν Τανγκσιρί.

«Το πλοίο Adrian Darya δεν χρειάζεται συνοδεία», δήλωσε ο Τανγκσιρί στο ILNA.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προειδοποίησε χθες, Τρίτη, πως οι ΗΠΑ θα αναλάβουν κάθε δράση που θα μπορούσε να εμποδίσει το δεξαμενόπλοιο, το οποίο ταξιδεύει στη Μεσόγειο, να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις. Το Ιράν έχει αρνηθεί πως το δεξαμενόπλοιο κατευθυνόταν ποτέ στη Συρία.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα πως ένα ιρανικό πετρελαιοφόρο υπέστη βλάβη στην Ερυθρά Θάλασσα, όμως το πλήρωμα είναι ασφαλές και γίνονται επισκευές.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πως το δεξαμενόπλοιο που υπέστη βλάβη είναι το HELM. Ένα πλοίο με το ίδιο όνομα περιλαμβάνεται σ’ έναν κατάλογο προσώπων, εταιρειών και πλοίων σε βάρος των οποίων βρίσκονται σε ισχύ αμερικανικές κυρώσεις, σύμφωνα με τον ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ