today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να σταματήσει την γεώτρηση στα χωρικά ύδατα της Κύπρου

Να τερματίσει την γεώτρηση ανοιχτά της κατεχόμενης Καρπασίας και να αποσύρει το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλούν την Τουρκία οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με ανταπόκριση του Κυπριακού Πρακτορείου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι μόνον η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να συναινέσει σε γεωτρητικές δραστηριότητες εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της.

Χαρακτήρισε παράνομες και προκλητικές τις ενέργειες της Τουρκίας, ενώ κάλεσε την Άγκυρα να απομακρύνει το πλοίο, το οποίο εκτελεί γεώτρηση τουλάχιστον από τις αρχές Αυγούστου.

Η τουρκική πλευρά αντιτείνει πως έχει λάβει άδεια για αναζήτηση υδρογονανθράκων από την «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους, που μόνον η ίδια αναγνωρίζει διπλωματικά. Καταγγέλλει δε ότι οι ελληνοκύπριοι επιδιώκουν να αξιοποιήσουν μονομερώς τον ορυκτό πλούτο του νησιού.

Η στάση της Τουρκίας έχει καταδικαστεί από όλες τις περιφερειακές δυνάμεις της ανατολικής Μεσογείου, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει μία δέσμη σχετικά ελαφρών κυρώσεων και έχει δεσμευτεί να επανεξετάσει το ζήτημα εάν οι παρανομίες συνεχιστούν.

Η Άγκυρα πάντως φαντάζει αποφασισμένη να συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, έχοντας στείλει στην περιοχή δύο γεωτρύπανα και δύο σεισμογραφικά πλοία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ