today-is-a-good-day
23.9 C
Athens

Χωρίς επεισόδια διαδηλώσεις ακροδεξιών και ακροαριστερών στις ΗΠΑ

Κανένα σοβαρό επεισόδιο δεν σημειώθηκε χθες, Σάββατο, το απόγευμα στο Πόρτλαντ (δυτικές ΗΠΑ) στη διάρκεια μιας συγκέντρωσης της άκρας δεξιάς και μιας αντιδιαδήλωσης ακροαριστερών που δημιουργούσαν φόβους για βίαιες συγκρούσεις στις τοπικές αρχές και στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που παρακολουθούσε τα γεγονότα «από πολύ κοντά».

Μετά τη διάλυση των συγκεντρώσεων , μικρές ομάδες εξτρεμιστών των δύο πλευρών αντάλλαξαν αποδοκιμασίες και μερικά χτυπήματα που συνοδεύθηκαν από σπρέι πιπεριού, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες.

Η αστυνομία του Πόρτλαντ έκανε λόγο για τουλάχιστον 13 προσαγωγές, όμως ουδείς τραυματίσθηκε σοβαρά, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο.

«Παρακολουθούμε το Πόρτλαντ από πολύ κοντά. Ελπίζουμε πως ο δήμαρχος θα μπορέσει να κάνει τη δουλειά του!», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter.

«Γίνονται σοβαρές σκέψεις σχετικά με το ενδεχόμενο να χαρακτηρισθούν οι ANTIFA ‘τρομοκρατική οργάνωση’», πρόσθεσε χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος σχετικά με τις αριστερές ομάδες που δηλώνουν «αντιφασιστικές».

Οργανώσεις της άκρας δεξιάς είχαν οργανώσει για χθες μια συγκέντρωση στη μεγαλύτερη πόλη της Πολιτείας του Όρεγκον, προπύργιο των προοδευτικών στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Κεντρικό σύνθημά τους ήταν «Να βάλουμε τέλος στην εσωτερική τρομοκρατία», μια αναφορά στις οργανώσεις της άκρας αριστεράς, με τις οποίες συγκρούονται τους τελευταίους μήνες στο Πόρτλαντ.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Πόρτλαντ, «εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης» για να συμμετάσχουν σ’ αυτές οι διαδηλώσεις, για τις οποίες δεν είχε δοθεί άδεια από τις αρχές. Οι δυνάμεις της τάξης ανέπτυξαν σημαντικά μέσα για να παρεμβληθούν ανάμεσα στις δύο ομάδες και να τις εμποδίσουν να συγκρουσθούν.

Ο Δημοκρατικός δήμαρχος της πόλης, ο Τεντ Γουίλερ, είχε υποσχεθεί μηδενική ανοχή σε πράξεις βανδαλισμού ή βίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ