today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Εύβοια: Τεράστια η οικολογική καταστροφή. Στάχτη 25.000 στρέμματα δάσους

Στάχτη και ένα ατέλειωτο μαύρο τοπίο άφησε πίσω της η πυρκαγιά στην Κεντρική Εύβοια ανάμεσα σε Ψαχνά, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι σε μια μοναδική πευκόφυτη δασωμένη περιοχή που λίγο πριν ήταν καταφύγιο της άγριας φύσης. Με τον πλέον τραγικό τρόπο μιλούν για τρομακτική οικολογική καταστροφή ωστόσο όμως η σημερινή μέρα φέρνει και μια ανακούφιση καθώς διασφαλίστηκε η ανθρώπινη ζωή χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, όπως δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, έχουν γίνει στάχτη 25.000 στρέμματα. «Μιλάμε για τεράστια οικολογική καταστροφή, μιλάμε για μια περιοχή Natura τον “πνεύμονα” της Εύβοιας» είπε ο κ. Μπακογιάννης. Το δάσος που κάηκε είναι ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας με καστανιές, πλατάνια και έλατα ενώ στο περιβάλλον του ευδοκιμούσαν πολλά σπάνια είδη άγριων ζώων.

Eurokinissi
Eurokinissi

«Από τα Ψαχνά μέχρι τον Κοντοδεσπότι και το Μακρυμάλλη έχουν καεί τα πάντα. Είναι ευτυχές που δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα ή ακόμα και καμένα χωριά» σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας στη Στερεά Ελλάδα κ. Θανάσης Καρακάτζας που βρίσκεται στο σημείο από χθες το πρωί συνεχώς. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη «υπάρχουν αναζωπυρώσεις μέσα στην καμένη περιοχή αλλά αυτό δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Άλλωστε έχουν καεί τα πάντα. Σκοπός μας είναι να ελέγξουμε τα περιφερειακά μέτωπα μέχρι το μεσημέρι που περιμένουμε να έχει άπνοια».

Eurokinissi

Στην περιοχή παραμένουν περισσότεροι από 280 πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα που έχουν μεταφερθεί ενώ παράλληλα βρίσκονται δυνάμεις της πολιτικής προστασίας και των εθελοντών. Ουσιαστικός ήταν και είναι ο ρόλος της αστυνομίας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εκκένωση των χωριών ενώ στα Ψαχνά βρίσκεται και στρατός αλλά και το ΕΚΑΒ το οποίο έχει τεθεί σε επιφυλακή όπως επίσης σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και το νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Eurokinissi
Eurokinissi

«Εμείς θα παραμείνουμε μέχρι το τέλος για να διαφυλάξουμε πρωτίστως την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και να περιορίσουμε τη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον καθώς μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή σε ένα μοναδικό παρθένο πευκοδάσος» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης που ήταν στο μέτωπο της φωτιά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ