today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Το βέρτιγκο του ΚΙΝΑΛ με το άσυλο και η επιχείρηση συναίνεσης του Κ.Μητσοτάκη

«Καθαρές λύσεις» πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή για την αποκατάσταση του ασύλου και την κατάργηση της ανομίας στα Πανεπιστήμια, αλλά το ΚΙΝΑΛ ψήφισε παρών, παρότι η κυβέρνηση παρουσίασε μια παρόμοια ρύθμιση με τον παλαιότερο νόμο του ΠΑΣΟΚ και της Άννας Διαμαντοπούλου.

Του Κώστα Πασίση

Η εν λόγω διάταξη ήταν και ένα κρίσιμο «κρας τεστ» για την πολιτική συνεννόηση, σε μείζονα θέματα, μεταξύ της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, με δεδομένο τα δυο κόμματα είχαν στο παρελθόν συνεργαστεί αρμονικά αλλά και έχουν συναντίληψη σε γενικές γραμμές για το άσυλο.

Η «διφορούμενη» στάση, όμως που επέδειξε για το συγκεκριμένο ζήτημα η Φώφη Γεννηματά, προκαλεί σκεπτικισμό στο Μαξίμου για τη συνέχεια, καθώς έπονται ακόμη πιο καυτά ζητήματα όπως, η Συνταγματική Αναθεώρηση και η αλλαγή του εκλογικού νόμου, που απαιτούν ένα μίνιμουμ συναίνεσης για να προχωρήσουν ομαλά οι διαδικασίες.

Στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για το άσυλο, η κυβέρνηση ήθελε το ΚΙΝΑΛ «σύμμαχο». Και αυτό διότι, από πλευράς ΝΔ και του Πρωθυπουργού εξαντλήθηκαν τα περιθώρια, σε παρασκηνιακό επίπεδο, για την εύρεση ενός modus vivedi (συμβιβασμός) μεταξύ των δυο πλευρών.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την Φώφη Γεννηματά, με σκοπό να την πείσει για την ορθότητα της ρύθμισης αλλά και για τις πραγματικές προθέσεις του για αποφασιστικό κτύπημα στην ανομία και στις εγκληματικές ενέργειες που γίνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση εντός και εκτός των ΑΕΙ.

Ακολούθησε και συνάντηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με τη Φώφη Γεννηματά, χωρίς όμως να βρεθεί η χρυσή τομή.
Το ΚΙΝΑΛ επέμεινε στην πρόταση μιας περιορισμένης δυνατότητας επέμβασης για την αστυνομία στα πανεπιστήμια, συγκριτικά με τους άλλους δημόσιους χώρους. Στην πραγματικότητα -όπως επισημαίνεται- έψαχνε ένα πρόσχημα για να μην υπερψηφίσει την επίμαχη κυβερνητική ρύθμιση.
Η ανάλυση των επιτελών του Μαξίμου είναι ότι το ΚΙΝΑΛ αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο πλείστα εσωκομματικά προβλήματα, τα οποία έχουν καταστήσει την Φώφη Γεννηματά δέσμια των εσωκομματικών ισορροπιών.

Στην Χαρ. Τρικόυπη είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχουν δυο ισχυρές ομάδες. Η μια εξ αυτών τάσσεται υπέρ της πολιτικής συνεννόησης με τη ΝΔ, ενώ η άλλη επιδιώκει συστηματικά να ξεκινήσει διάλογος συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή, η Φώφη Γεννηματά σε αυτή τη μεταβατική φάση που βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ, θέλει να τηρήσει ίσες αποστάσεις τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποφύγει την κριτική ότι τάσσεται με ένα από τα δυο μεγάλα κόμματα.

Έτσι, μετά το «ναυάγιο» των διαβουλεύσεων με την κυβέρνηση για το άσυλο, το ΚΙΝΑΛ έψαχνε μια αφορμή για να δείξει ότι έχει αυτόνομη πορεία και τη βρήκε στις δυο τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης για επιβολή πλαφόν στις «χρυσές» συντάξεις, αποχωρώντας από τη Βουλή.
Στο Μαξίμου εκτιμάται πλέον ότι όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση το ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσει να έχει ασταθή βηματισμό, με άγνωστο ακόμη χρονικό ορίζοντα.
Η «ρευστότητα» αυτή, όμως, προβληματίζει το κυβερνητικό επιτελείο το οποίο, πλέον εξετάζει πολλά σενάρια, αναφορικά με την πολιτική σταθερότητα και την κυβερνησιμότητα του τόπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ