today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Την απόσυρση διάταξης νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ ζητά το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου

Mε αφορμή τις προτεινόμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που εισήχθη σήμερα προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, με ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των απερχόμενων και των νέων συμβουλίων χθες το βράδυ στην Καλλονή, «απαιτεί την άμεση απόσυρση της διάταξης του άρθρου 5 του Νομοσχεδίου που μετατρέπει τις αποφασιστικές αρμοδιότητες των προέδρων και των Κοινοτικών Συμβουλίων,  σε γνωμοδοτικές».
Με την ίδια απόφαση το Δίκτυο επισημαίνει «τις ιδιαιτερότητες των Κοινοτήτων της υπαίθρου και δη αυτών των νησιωτικών περιοχών, όπου σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους». Ταυτόχρονα ζητά ανοιχτό διάλογο με το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να δοθούν επιπλέον πόροι και αρμοδιότητες στους προέδρους και τα συμβούλια των Κοινοτήτων.
Κατά τη χθεσινή συνέλευση εκφράστηκε τέλος έντονη δυσαρέσκεια «για τη σύμπλευση της απερχόμενης διοίκησης της ΚΕΔΕ και υπουργείου Εσωτερικών με σκοπό την υποβάθμιση του ρόλου των Κοινοτήτων». Παρόντες στη Συνέλευση ήταν, εκτός από εκπροσώπους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου και του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, οι οποίοι εξέφρασαν από τη δική του οπτική γωνία ο καθένας, την υποστήριξη τους στα αιτήματα των Συμβουλίων και των προέδρων των Κοινοτήτων. Ας σημειωθεί ότι τις περασμένες μέρες αντιπροσωπία της απερχόμενης διοίκησης του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου μαζί με εκπροσώπους των νέων αιρετών, είχαν συναντήσεις με τους τρεις βουλευτές του Νομού, τον Χαράλαμπο Αθανασίου της Νέας Δημοκρατίας, το Γιάννη Μπουρνού του ΣΥΡΙΖΑ και τη Μαρία Κομνηνάκα του ΚΚΕ, καθώς και με το νέο δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη. Από τους εκπροσώπους των κομμάτων ζητήθηκε η συμμετοχή εκπροσώπων του Δικτύου Κοινοτήτων της Λέσβου στην ακρόαση φορέων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ