today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Τι σηματοδοτούν οι επιλογές του Κ.Μητσοτάκη και το come back της Γιάννας

Το αποτύπωμα Μητσοτάκη φέρει το come back της Γιάννας Αγγελοπούλου στο πολιτικό προσκήνιο, η τοποθέτηση της Άντζελα Γκερέκου στη θέση του προέδρου του ΕΟΤ αλλά και η ειδικού συμβολισμού ονοματοδοσία «Δημήτρη Στεφάνου» στην αίθουσα που θα γίνονται τα υπουργικά συμβούλια.

Του Κώστα Πασίση

Τρεις κινήσεις με βαθιά πολιτικό-τεχνοκρατικό χαρακτήρα, που αποκαλύπτουν τη νέα αντίληψη του Πρωθυπουργού για τη διακυβέρνηση της χώρας, με αξιοποίηση ξεχωριστών προσωπικοτήτων, αλλά και το στρατηγικό σχέδιο του για αμφίπλευρη διεύρυνση της ΝΔ το οποίο δείχνει να έχει βάθος και πολιτική συνέχεια.

Η επιλογή της Γιάννας Αγγελοπούλου να οριστεί επικεφαλής της «Επιτροπής 2021» που θα σχεδιάσει το εορταστικό πλαίσιο για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, ξάφνιασε πολλούς, εντός και εκτός ΝΔ.

Στην περίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων έφερε εις πέρας ένα δύσκολο εγχείρημα και χωρίς υπερβολή έδειξε πως γίνεται το σύγχρονο μάνατζμεντ και η προσήλωση στους στόχους. Μια ιδιότητα που αρέσει στην ηγεσία της ΝΔ.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου έχει άριστες σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη εδώ και δεκαετίες και προφανώς τα δυο προαναφερθέντα στοιχεία σε συνδυασμό με τη δυναμική προσωπικότητα της έπαιξαν βασικό ρόλο στη συγκεκριμένη επιλογή.

Ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά έχει η αξιοποίηση της Άντζελα Γκερέκου στον ΕΟΤ, που ανακοινώθηκε από τον Χάρη Θεοχάρη. Η νέα πρόεδρος γνωρίζει καλά το αντικείμενο της καθώς έχει διατελέσει υφυπουργός Τουρισμού-Πολιτισμού στην Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και υποψήφια βουλευτής της ΝΔ.
Η Άντζελα Γκερέκου προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και όπως επισημαίνεται η τοποθετήση της στον ΕΟΤ εντάσσεται στο μεγάλο άνοιγμα της ΝΔ στο χώρο του Κέντρου.
Αν και η διείσδυση αυτή ενοχλεί την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να διευρύνει και να ανοίξει ακόμη περαιτέρω τις «πόρτες» της ΝΔ σε όσα στελέχη απ άλλους πολιτικούς χώρους ασπάζονται το όραμα του για να αλλάξει σελίδα ο τόπος.
Στρατηγική επιλογή του Πρωθυπουργού είναι η περαιτέρω ισχυροποίηση της ΝΔ, με δεδομένο ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση ενδεχομένως να γίνει με απλή αναλογική.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση του – υψηλού συμβολισμού κίνηση- να ανακοινώσει ότι ο χώρος που θα διεξάγονται εφ’ εξής τα υπουργικά συμβούλια θα ονομαστεί «Αίθουσα Δημήτρη Στεφάνου», στη μνήμη του πρόωρα χαμένου νομικού και δημόσιου λειτουργού, ο οποίος υπηρέτησε με συνέπεια το δημόσιο συμφέρον.
Μεταξύ άλλων επιτελικών θέσεων διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στο Γραφείο του Νομικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη και στο Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού του Υπ. Εξωτερικών, επί υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου.
Έως το 2009 είχε την ευθύνη της Γραμματείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ήταν Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών (2009 – 2011) και Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης (2011-2012).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τρεις μόλις εβδομάδες έχει καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση του «σήκωσε μανίκια» από την πρώτη κιόλας ημέρα», αποσυντονίζοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν με αμηχανία το «σπριντάρισμα» της κυβέρνησης και τις στρατηγικές κινήσεις του νέου Πρωθυπουργού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ