today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ο Ντ.Τραμπ παραχώρησε στη Βραζιλία καθεστώς «μείζονος συμμάχου» εκτός NATO

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραχώρησε χθες Τετάρτη στη Βραζιλία καθεστώς μείζονος συμμάχου των ΗΠΑ εκτός NATO, με τον προσδιορισμό αυτό να αναμένεται να διευκολύνει ιδίως την αγορά από την Μπραζίλια τεχνολογικά προηγμένων αμερικανικών όπλων.

«Διά της παρούσης ορίζω την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας μείζονα στρατιωτικό σύμμαχο των ΗΠΑ εκτός του NATO», ανέφερε ο Τραμπ σε ειδοποίησή του προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διευκρινίζοντας ότι αποφάσισε να παραχωρήσει το καθεστώς αυτό στη λατινοαμερικάνικη χώρα «σε αναγνώριση των πρόσφατων δεσμεύσεων της κυβέρνησης της Βραζιλίας να αυξήσει τη συνεργασία στο πεδίο της άμυνας με τις ΗΠΑ» καθώς και «σε αναγνώριση του δικού μας εθνικού συμφέροντος ως προς την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο κρατών».

Δεκαεπτά ακόμη χώρες, ανάμεσά τους το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Αργεντινή, η Νέα Ζηλανδία και η Ταϊβάν, απολαύουν ήδη το ίδιο καθεστώς, που τους επιτρέπει να διαθέτουν προνομιακή πρόσβαση σε εξοπλισμούς, σε αποθέματα όπλων και πυρομαχικών και άλλο υλικό αμερικανικής κατασκευής, και να συνεργάζονται στενά με την Ουάσινγκτον στο πεδίο της άμυνας.

Ο Τραμπ συνάπτει όλο και πιο στενές σχέσεις με τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας, τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, που ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο. Ο Μπολσονάρου είναι γνωστός με το προσωνύμιο «ο Τραμπ των τροπικών». Την Τρίτη, εξάλλου, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ εκδήλωσε την πρόθεσή του να μελετηθεί το ενδεχόμενο σύναψης «συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τη Βραζιλία».

«Η Βραζιλία είναι μεγάλος εμπορικός εταίρος» των ΗΠΑ, είπε ο Τραμπ. «Έχω σπουδαία σχέση με τη Βραζιλία και φανταστική σχέση με τον πρόεδρό της», πρόσθεσε.

Όταν ο Μπολσονάρου επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον νωρίτερα φέτος — τον Μάρτιο — ο Τραμπ δήλωσε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εξετάσει την ένταξη του λατινοαμερικάνικου γίγαντα στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ