today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Βελτιώνεται και η πάγια ρύθμιση οφειλών στην εφορία

Δικαίωμα εξόφλησης σε έως 24 ή και 36 δόσεις, αντί για έως 12 μήνες έως 24 που ισχύει υπό όρους, σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση. Για να πάρουν βαθιά ανάσα κυρίως οι μικροφειλέτες που στενάζουν από τα βάρη της οικονομικής κρίσης, όχι μόνον αλλάζει τις 120 δόσεις -που είναι ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» και έχει ημερομηνία λήξεως σε δύο μήνες- αλλά αυξάνει τις δόσεις και για την πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων, που είναι και η μόνη «μόνιμη» που ισχύει για όσους έχουν χρέη προς την εφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, το μέτρο σχεδιάζεται να περιληφθεί στο μίνι-φορολογικό που θα κατατεθεί στο τέλος της εβδομάδος στη Βουλή και στόχο έχει να επιτρέψει στους οφειλέτες να βάλουν σε σειρά όλους τους τρέχοντες φόρους που έρχονται το β΄εξάμηνο (ΕΝΦΙΑ και φόρους εισοδήματος).

Ωστόσο ακόμα και με τις έως 12 δόσεις που προβλέπονται σήμερα (ή και έως 24 δόσεις για οφειλές από φόρους κληρονομιάς ή άλλες «έκτακτες» και απρόβλεπτες αιτίες), οι περισσότεροι μικροφειλέτες ζουν με την απειλή να «σκοντάψουν» σε κάποιες από τις τρέχουσες δόσεις πληρωμών ή τις δόσεις των ρυθμίσεων, με κίνδυνο μετά από λίγους μήνες χιλιάδες εξ αυτών να έχουν χάσει ακόμα και την προστασία των 120 δόσεων όπου τυχόν έχουν ενταχθεί.

Με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό, οι 12 δόσεις θα μπορούν να διπλασιαστούν, με συνέπεια και η μηνιαία δόση να πέφτει στο μισό.

Για παράδειγμα, για εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος ύψους 3.000 ευρώ, σήμερα κάποιος θα έπρεπε να πληρώνει 250 ευρώ το μήνα, ενώ με 24 δόσεις θα πληρώνει 125 ευρώ το μήνα, γεγονός που θα τον διευκολύνει να διατηρείται «ζωντανός» και σε όλες τις άλλες ρυθμίσεις που τυχόν έχει συνάψει (πχ για την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους, τις τράπεζες, τους προμηθευτές ή τους εργαζομένους μέσω του εξωδικαστικού κλπ).

Αντίστοιχα και για φόρους από έκτακτες αιτίες, μπορεί κάποιος να ζητά ακόμα και 36 δόσεις, ώστε να μη διασαλευτεί η ικανότητά του να ανταποκρίνεται σε τρέχουσες και μελλοντικές υποχρεώσεις του.

Με τα σημερινά δεδομένα πάντως, ήδη πολλοί που μπαίνουν σε ρύθμιση των 12 δόσεων, την χάνουν και μπαίνουν ξανά και ξανά σε νέα ρύθμιση, Ωστόσο μετά τις αποτυχίες αυτές να εξοφλήσουν σε 12 μήνες και, αφήνοντας απλήρωτες δόσεις από τρέχοντες φόρους ή ρυθμίσεις, χάνουν έτσι και τις 120 δόσεις στην εφορία ή και όποιες άλλες ρυθμίσεις έχει δεξιά και αριστερά.

Ενδεχομένως πάντως να τεθεί και κριτήριο έως κάποιο ύψος οφειλής (πχ 5.000 ευρώ ή και μεγαλύτερο) κυρίως για να μπορέσουν να ενταχθούν σε ρυθμίσεις όσοι έχουν ακόμα σχετικά μικρές οφειλές, πριν αυτές ξεφύγουν και φθάσουν σε δυσθεώρητα ύψη.

εφορία120 δόσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ