today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Politico: Σταθερή τακτική του Τραμπ να προκαλεί με τις δηλώσεις του

Στην προχθεσινή προεκλογική ομιλία του στη Βόρεια Καρολίνα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την τακτική που ακολουθεί: έφερε την κατάσταση στα άκρα και μετά αποποιήθηκε των ευθυνών του, σχολιάζει το “Politico.”

Ο Τραμπ είχε πριν από τρία χρόνια ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του να επιτίθενται σε διαδηλωτές, ενώ αμέσως μετά ισχυρίστηκε ότι θα φροντίσει για την ασφάλεια όλων των Αμερικανών.

Εξέφρασε τη σκέψη ότι η Ρωσία θα πρέπει υποκλέψει τα ηλεκτρονικά μηνύματα των αντιπάλων του, ενώ αργότερα είπε πως επρόκειτο απλά για ένα αστείο.

Ως προεδρικός υποψήφιος ξεσήκωνε το ακροατήριο του το 2016 ζητώντας τη φυλάκιση της Χίλαρι Κλίντον. Όμως μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του δήλωσε ότι η ιδέα άσκησης δίωξης κατά της προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών “είναι κάτι το οποίο δεν επιθυμώ πολύ”.

Ο πρόεδρος Τραμπ ακολούθησε χθες την ίδια τακτική, κατηγορώντας άλλους για ένα πρόβλημα που πολλοί πιστεύουν ότι το προκάλεσε ο ίδιος, “αδειάζοντας” τους υποστηρικτές του για να απαντήσει στην κριτική που δέχθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους συμμάχους του στο Καπιτώλιο αλλά κι από τους Δημοκρατικούς.

Πρόκειται για την επιστροφή στην δοκιμασμένη τακτική του Τραμπ: να εκφράζεται πέρα από τα όρια που μπορούν να αντέξουν μερικοί πολιτικοί του σύμμαχοι και μετά να επιστρέφει δειλά το θέμα για να αποποιηθεί των ευθυνών.

Ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε πριν από μερικές ημέρες από τέσσερις βουλευτίνες των Δημοκρατικών– την Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές (Νέα Υόρκη), την Ιλάν Ομάρ (Μινεσότα), τη Ρασίντα Τλάιμπ (Μίσιγκαν) και την Αϊάνα Πρίσλεϊ (Μασαχουσέτη)]– μέσω αναρτήσεων του στο Twitter να “πάνε πίσω” στις χώρες τους, και οι υποστηρικτές του τον στήριξαν προχθές το βράδυ φωνάζοντας “Να την στείλεις πίσω,” αναφερόμενοι στην Ομάρ, τη μοναδική από τις τέσσερις που δεν έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ο πρόεδρος Τραμπ επέπληξε τους υποστηρικτές του για τα ρατσιστικά συνθήματα που φώναζαν στην προεκλογική εκδήλωση στην Βόρεια Καρολίνα, δηλώνοντας ότι ο ίδιος “δεν ήταν ικανοποιημένος” με το επεισόδιο. Υποστήριξε επίσης πως προσπάθησε να σταματήσει το ακροατήριο του “μιλώντας πολύ γρήγορα.”

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ανέφερε ότι οι οπαδοί του άρχισαν να φωνάζουν το σύνθημα αυτό λίγα δευτερόλεπτα αφού ο ίδιος δήλωσε ότι η Ομάρ “κοιτάει με περιφρόνηση τον σκληρά εργαζόμενο Αμερικανό,” ενώ “έχει μία ιστορία μοχθηρών αντισημιτικών τοποθετήσεων.”

Στην πραγματικότητα ο πρόεδρος Τραμπ οδήγησε στα άκρα το ακροατήριο των υποστηρικτών του και μετά συνέχισε να επιτίθεται στην Ομάρ ακόμα και όταν αυτό είχε σταματήσει να φωνάζει το σύνθημα.

Όμως την Πέμπτη καθώς ολοένα μεγαλύτερος αριθμός Ρεπουμπλικάνων άρχισε του ασκεί κριτική, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ήταν το ακροατήριό του κι όχι ο ίδιος που ξεπέρασε τα όρια. “Δεν συμφωνώ με αυτό,” σχολίασε αναφερόμενος στο σύνθημα.

Δεν είναι σε καμία περίπτωση η πρώτη φορά που ο πρόεδρος αρνείται την εμπλοκή του σε μια αμφιλεγόμενη ενέργεια ή σχόλιο το οποίο, σκοπίμως ή μη, προκάλεσε.

Σε προεκλογική εκδήλωση την ημέρα της διεξαγωγής του προκριματικού κύκλου στην Αϊόβα (2016), ο τότε προεδρικός υποψήφιος Τραμπ προέτρεψε τους υποστηρικτές του να “χτυπήσουν” τυχόν διαδηλωτές, υποσχόμενος να καλύψει τα νομικά έξοδα τους αν το έπρατταν.

Ωστόσο ένα μήνα μετά όταν ένας διαδηλωτής δέχθηκε επίθεση με γροθιές στην διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Αρκάνσας, μέλη της προεκλογικής του εκστρατείας δήλωσαν πως “είναι προφανές ότι καταδικάζουν αυτού του είδους τις συμπεριφορές”.

Σε άλλο περιστατικό το 2016 ο πρώην ηγέτης της Κλου Κλουξ Κλαν Ντέιβιντ Ντιουκ εξήρε τον Τραμπ, αφού αναπαρήγαγε στο Twitter μια ανάρτηση του στην οποία αναφερόταν σε μια φράση του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Ο Τραμπ αργότερα πήρε αποστάσεις από τον Ντιουκ σε μια σειρά συνεντεύξεων του στην καλωδιακή τηλεόραση.

Στενοί σύμμαχοι του προέδρου Τραμπ δηλώνουν ότι δεν έχουν λόγο να πιστεύουν ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις του εναντίον της Ομάρ ή των τριών άλλων προοδευτικών βουλευτίνων. “Το ‘να την στείλεις πίσω’ ξεπέρασε τα όρια. Είναι ανάρμοστο,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα. Ωστόσο, “αναμένουμε ότι ο [Τραμπ] θα συνεχίσει.”

“Δεν θα τολμούσα να πω ότι θα αλλάξει το στιλ του. Στην περίπτωση που το πράξει, δεν θα πρόκειται για μεγάλη διαφορά”, πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Κέβιν Κρέιμερ από την Βόρεια Ντακότα. “Κατά τη γνώμη μου δεν θα έπρεπε να δίνεται τόση προσοχή στις τέσσερις βουλευτίνες”.

Παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να κάνει μια μικρή υποχώρηση έναντι των Ρεπουμπλικάνων απορρίπτωντας το σύνθημα, η ζημιά έχει ήδη γίνει για τους γερουσιαστές που τον παροτρύνουν να επικεντρώσει την προσοχή του σε ζητήματα της καθημερινότητας των Αμερικανών, να προτάσσει την αναπτυσσόμενη οικονομία και να αποφεύγει τις προσωπικές επιθέσεις.

“Δεν θέλεις να γίνει προσωπικό, ελπίζει ότι δεν θα συμβεί, αλλά συνέβη”, δήλωσε το ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Τζον Θουν που εκλέγεται στη Νότια Ντακότα. “Νομίζω ότι είναι καλό για τον [πρόεδρο Τραμπ] να δίνει έμφαση στην αντίθεση των πολιτικών φιλοσοφιών, στις πολιτικές θέσεις, σε ζητήματα, γιατί πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο προσφέρει μία ξεκάθαρη επιλογή στους Αμερικανούς”, πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ