today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Ν.Καραθανασόπουλος: ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ δεν βάζουν την Τουρκία στη θέση της

«Η επιθετικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται και ενθαρρύνεται από την τουλάχιστον διφορούμενη στάση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που δεν βάζουν την Τουρκία στη θέση της (δηλαδή) ότι αμφισβητεί το Δίκαιο της Θάλασσας και διεθνείς συμβάσεις, αλλά μιλούν για διμερείς διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, ενώ τέτοιο πράγμα, κατά την γνώμη του ΚΚΕ, δεν υπάρχει» τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ, σε παρέμβασή του στην ΕΡΤ1.

«Αυτή η ενθάρρυνση της επιθετικότητας της Τουρκίας διαμορφώνει νέες συνθήκες και από την άποψη αυτή ο ρόλος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και η ισχυροποίηση του, στην περιοχή είναι αποσταθεροποιητικός ρόλος» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι «δρομολογούνται εξελίξεις για τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή με τη σφραγίδα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ». Για το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών αναφέρθηκε στην Συνθήκη του Δουβλίνου «που επιβεβαιώθηκε με τη νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό και την μετεγκατάσταση και μετατρέπει τις χώρες εισδοχής σε χώρες εγκλωβισμού» υπογραμμίζοντας «αυτό είναι το βασικό πρόβλημα που πρέπει να ξεπεραστεί για να αλλάξουν οι συνθήκες οι οποίες δεν είναι ανθρώπινες».

Τόνισε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την παροχή ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων για να μπορέσουν να φτάσουν στις χώρες προορισμού τους και πρόσθεσε ότι επείγει η αποσυμφόρηση των νησιών.

Είπε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει συνολική προστασία προσφύγων και μεταναστών με την παροχή ιδιων υπηρεσιών και σε ότι αφορά την διαβίωση και όσον αφορά τις υπηρεσίες Υγείας.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι δεν οδηγεί στην σταθεροποίηση, αλλά στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής γιατί έγινε με την σφραγίδα των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ και ισχυροποιεί τον ρόλο τους. Επισήμανε πως η ΝΔ συνεχίζει με τη Συμφωνία των Πρεσπών από εκεί που την άφησε ο ΣΥΡ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ