Συνάντηση του Π. Παυλόπουλου με τον Ελβετό ΥΠΕΞ

Tη διεξαγωγή στην Ελλάδα της Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το 2021, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Εθνεγερσία, πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον υπουργό Εξωτερικών της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Ιgnazio Cassis, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους νωρίτερα, σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τη μακρά, στενή και εξαιρετικά παραγωγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Ελβετίας και υπενθύμισε ότι η συνεργασία αυτή ξεκινά ήδη από τις απαρχές του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους, αν αναλογισθεί κανείς ότι έχει ως αφετηρία τους προνομιακούς δεσμούς του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια, με την Ελβετία.

Επισήμανε, επίσης, ότι σήμερα, Ελλάδα και Ελβετία συνεργάζονται στενά για την εμπέδωση της Διεθνούς Νομιμότητας, ενώ και η συνεργασία της Ελβετίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποδειγματική. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην συμπόρευση της Ελβετίας ως προς την υπεράσπιση των Εθνικών Θεμάτων της Ελλάδας που, βεβαίως, είναι και Ευρωπαϊκά Θέματα.

Αναφερόμενος στην έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στη Λοζάνη, τόνισε ότι υπενθυμίζει πόσο το Ολυμπιακό Πνεύμα και το Ολυμπιακό Ιδεώδες αποτελούν εμβληματικό κοινό τόπο για την Ελλάδα και την Ελβετία. «Και με την ευκαιρία ανανεώνω την πρότασή μας να πραγματοποιηθεί συμβολικώς στην Ελλάδα το 2021, όταν συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Εθνεγερσία, η σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία θα προβεί στην εκλογή του νέου Προέδρου της» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Τέλος, υπογράμμισε το πόση σημασία έχει για την Ελλάδα και τον κοινό μας ευρωπαϊκό πολιτισμό το γεγονός ότι σε μεγάλα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελβετίας λειτουργούν, με εξαιρετικά αποτελέσματα διεθνώς, έδρες Κλασσικών Σπουδών, σηματοδοτώντας, στο διηνεκές, την ανεκτίμητη συνεισφορά του ελληνικού πνεύματος στην πορεία του ευρωπαϊκού πολιτισμού.