today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Πρόταση του προέδρου της ΠΕΔ-ΚΜ Λ. Κυρίζογλου για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων

Πρόταση για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει για οποιοδήποτε λόγο δυνατότητα λήψης απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο του νέου τοπίου που διαμορφώνει ο “Κλεισθένης” στην αυτοδιοίκηση, διατύπωσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), Λάζαρος Κυρίζογλου. Ο κ. Κυρίζογλου μίλησε σε συνάντηση που διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για την ενημέρωση των νεοεκλεγέντων δημάρχων στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου.
Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι “πρέπει με θεσμική παρέμβαση, δηλαδή νομοθετική ρύθμιση, να δοθεί λύση π.χ. παραπομπής των θεμάτων, που δεν εγκρίνονται, δεν ψηφίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο, στην Οικονομική Επιτροπή, η πλειοψηφία των μελών της οποίας ορίζεται από την παράταξη που εξέλεξε τον δήμαρχο”. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι αρμοδιότητες όλων των άλλων οργάνων, πλην του Δημοτικού Συμβουλίου μπορούν να εμπλουτισθούν και να ενισχυθούν περαιτέρω είτε με νόμο, με τις, κατά περίπτωση, ειδικότερες προβλέψεις, είτε με απόφαση του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου. Σχολίασε ότι δεν αποκλείεται ακόμη και η καθιέρωση της απαίτησης «μειωμένης πλειοψηφίας», για ορισμένες κατηγορίες αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
“Το εκλογικό σύστημα, που δεν είναι απλή αναλογική, θα οδηγήσει πολλούς δήμους στην ακυβερνησία. Η νέα κυβέρνηση καλείται να δώσει λύση” είπε και πρόσθεσε: “εάν το ζήτημα της κυβερνησιμότητας των δήμων δεν το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, θα κληθεί η διοικητική δικαιοσύνη να αποφασίσει ποια πολιτική νομιμοποίηση και ποια πολιτική εντολή είναι ισχυρότερη, του δημάρχου ή του δημοτικού συμβουλίου, γεγονός που δεν είναι τιμητικό για το πολιτικό μας σύστημα”.
Ειδικότερα, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι, μετά τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, σε 231 δήμους (επί συνόλου 332) η δημοτική παράταξη του δημάρχου δεν διαθέτει πλειοψηφία. Σε 69 μάλιστα δήμους από τους 231, η παράταξη η οποία εξέλεξε τον δήμαρχο ήταν δεύτερη σε δύναμη τον α’ γύρο. Μόνον 101 δήμαρχοι εξελέγησαν τον α’ γύρο, συγκεντρώνοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.
Σε μία, μάλιστα, περίπτωση εξ αυτών (δήμος Ορεστιάδας), η παράταξη του δημάρχου μολονότι έλαβε ποσοστό ψήφων μεγαλύτερο του 50% στον α’ γύρο, δεν διαθέτει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκτίμησε, παράλληλα, ότι ενδεχομένως σε κάποιους από τους 231 δήμους να μπορέσει ο δήμαρχος να συγκροτήσει σύμπραξη δημοτικών παρατάξεων με σύνθεση των δημοτικών προγραμμάτων τους, ωστόσο, σε πολλούς δήμους σχηματίζεται στο δημοτικό συμβούλιο πλειοψηφία από αντιπολιτευόμενες στον δήμαρχο δημοτικές παρατάξεις. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να καθιερωθούν σαφείς κανόνες και διαδικασίες για τη δημιουργία συνεργασιών και συμπράξεων μεταξύ δημοτικών παρατάξεων με προεξάρχουσα την παράταξη της οποίας ηγείται ο Δήμαρχος.
Για τα ταμειακά διαθέσιμα, τέλος, ανέφερε ότι “μέχρι τις 31.8.2019 δεν υφίσταται καμία υποχρέωση για μεταφορά των όποιων διαθέσιμων χρημάτων των δήμων” και σε κάθε περίπτωση χαρακτήρισε τη σχετική απόφαση παράνομη και αντισυνταγματική.
Κατά την έναρξη της ενημερωτικής συνάντησης, ο εκπρόσωπος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και του προέδρου της ΚΕΔΕ, Νίκος Χιωτάκης, επισήμανε ότι ο νόμος της απλής αναλογικής με τον οποίο έγιναν οι εκλογές, έχει και πλεονεκτήματα και πάρα πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή του. Μίλησε για τις αλλαγές που αναμένεται να ανακοινωθούν από τον νέο υπουργό Εσωτερικών και σημείωσε ότι οι προτάσεις της ΠΕΔ-ΚΜ είναι θέμα της σχετικής συζήτησης.
Στο περιθώριο της συνάντησης, ο νέος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, δήλωσε σε δημοσιογράφους, ότι οι δήμοι είναι εν αναμονή των ανακοινώσεων του υπουργού, ανέφερε ότι είναι εμφανής ο φόβος της ακυβερνησίας των δήμων και επισήμανε ότι υπάρχουν πολλοί δήμοι στους οποίους η συμμετοχή των παρατάξεων του δημάρχου που κέρδισε τις εκλογές στο δημοτικό συμβούλιο είναι πολύ μικρή.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός δήλωσε ότι “η απλή αναλογική είναι το άκρως δημοκρατικό σύστημα” και πρόσθεσε: “φυσικά θα δοκιμαστούμε αν είμαστε πολιτικά ώριμοι να συνεργαστούμε με το σύστημα αυτό. Σίγουρα θα υπάρξουν δυσκολίες, σίγουρα θα χρειαστούν συνεργασίες, αλλά εκεί θα φανεί ποιος είναι πρόθυμος να συνεργαστεί για το καλό του τόπου”. Εκτίμησε, τέλος, ότι η καινούρια κυβέρνηση θα κάνει κάποιες ρυθμίσεις για να προχωρήσουν πιο εύκολα κάποια πράγματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ