today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Η Ε.Ε. ζητά από το Ιράν να σταματήσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα το Ιράν να «σταματήσει» όλες τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου που είναι αντίθετες με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

«Καλούμε σθεναρά το Ιράν να σταματήσει και να αναθεωρήσει τις δραστηριότητές του που είναι αντίθετες με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο» της συμφωνίας για τα πυρηνικά, δήλωσε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προσθέτοντας πως η ΕΕ είναι «πολύ ανήσυχη» για τις ιρανικές ανακοινώσεις που έγιναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Αυτές περιλαμβάνουν την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου πέρα από» το όριο του 3,67% που προβλέπεται από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, διευκρίνισε η εκπρόσωπος στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ είναι «σε επαφή» με τα άλλα μέρη που υπέγραψαν τη συμφωνία, υπογράμμισε η Κοτσιγιάντσιτς, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, υπενθυμίζοντας απλώς τις ρυθμίσεις που υπάρχουν στη συμφωνία, κυρίως έναν μηχανισμό διευθέτησης συγκρούσεων.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως το Ιράν πρέπει να πειστεί να επιμείνει στις δεσμεύσεις του που ορίστηκαν από την πυρηνική συμφωνία του 2015.

«Η μπάλα είναι σαφώς στο γήπεδο του Ιράν. Θέλουμε να διατηρήσουμε τη συμφωνία. Γι΄αυτό, τα μέρη πρέπει να επιμείνουν σε αυτήν», είπε ο εκπρόσωπος σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείς ποιο σημείο θα συνιστούσε παραβίαση μίας κόκκινης γραμμής για τη γερμανική κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος είπε: «Σκοπός μας είναι το Ιράν να τηρήσει τη συμφωνία». Πρόσθεσε πως η Τεχεράνη πρέπει να αναστρέψει όλα τα βήματα που αντιβαίνουν στη συμφωνία-ορόσημο.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε «ανησυχία» για την απόφαση της Τεχεράνης να αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε ένα επίπεδο που απαγορεύεται από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά της, καλώντας ωστόσο «να συνεχιστεί ο διάλογος με την Ισλαμική Δημοκρατία».

«Η Ρωσία εννοεί πάνω απ΄όλα να συνεχιστεί ο διάλογος και οι προσπάθειες στο διπλωματικό μέτωπο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ευθύνονται για τις σημερινές εντάσεις.

«Η Ρωσία και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν προειδοποιήσει για τις συνέπειες που θα προέκυπταν αναπόφευκτα αν μία από τις χώρες που αποτελεί μέρος της συμφωνίας έθετε τέλος στις υποχρεώσεις της και αποχωρούσε. Διαπιστώνουμε σήμερα με λύπη αυτές τις συνέπειες», συνέχισε ο Πεσκόφ.

Από την πλευρά της, η Κίνα υποστήριξε σήμερα ότι οι «ταπεινώσεις» εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η αιτία των σημερινών εντάσεων με το Ιράν,.

«Η μέγιστη πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράν είναι η πηγή της ιρανικής πυρηνικής κρίσης», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Τα γεγονότα δείχνουν πως οι μονομερείς ταπεινώσεις γίνονται κάθε μέρα ένας όγκος που μεγαλώνει, που δημιουργεί ακόμα πιο πολλά προβλήματα στην παγκόσμια κλίμακα και ακόμη πιο σημαντικές κρίσεις», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ