today-is-a-good-day
19 C
Athens

Τουρκία: Ανατράπηκαν οι ποινές ισόβιας κάθειρξης 6 κατηγορουμένων για διασυνδέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ανέτρεψε σήμερα τις ποινές της ισόβιας κάθειρξης που είχαν επιβληθεί σε τρεις δημοσιογράφους για τους δεσμούς που φέρονται ότι διατηρούσαν με το δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το δικαστήριο απάλλαξε τον δημοσιογράφο Αχμέτ Αλτάν και τη Ναζλί Ιλιτζάκ από τις κατηγορίες περί παραβίασης τους Συντάγματος. Ωστόσο, δέχτηκε ότι οι δύο κατηγορούμενοι βοηθούσαν το δίκτυο του Γκιουλέν– ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016– και απέρριψε το αίτημά τους για αποφυλάκιση.

Οι δικαστές έκριναν επίσης ότι τρεις άλλοι κατηγορούμενοι, οι Φεβζί Γιαζιτσί, Γιακούπ Σιμσέκ και Σουκρού Τουγκρούλ Οζσενγκούλ δεν παραβίασαν τη συνταγματική τάξη αλλά ήταν μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν.

Το δικαστήριο απάλλαξε και από τις δύο κατηγορίες τον αδελφό του Αχμέτ Αλτάν, τον Μεχμέτ, λόγω έλλειψης επαρκών και πειστικών αποδείξεων.

Η υπόθεση τώρα θα επιστρέψει στα κατώτερα δικαστήρια που θα κληθούν να την επανεξετάσουν.

Η καταδίκη των αδελφών Αλτάν και της Ναζλί Ιλιτζάκ προκάλεσε τις έντονες επικρίσεις και διαμαρτυρίες των Δυτικών συμμάχων της Τουρκίας αλλά και οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλλουν την καταστολή μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ