today-is-a-good-day
19 C
Athens

Οι Γερμανοί στριμώχνουν τον Τσίπρα για την αποφυλάκιση τρομοκρατών

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Stuttgarter Zeitung φιλοξενείται ρεπορτάζ ανταπόκριση του Gerd Höhler, με υπέρτιτλο «Πρόωρη αποφυλάκιση τρομοκρατών;», τίτλο «Το τελευταίο προεκλογικό δώρο του Τσίπρα» και υπότιτλο «Μία αναθεώρηση της τελευταίας στιγμής του ποινικού κώδικα παρέχει τη δυνατότητα για πρόωρες αποφυλακίσεις στην Ελλάδα. Αυτής θα μπορούσαν να επωφεληθούν και τρομοκράτες. Μία δημοσκόπηση προβλέπει τώρα την απώλεια εξουσίας για τον Αλέξη Τσίπρα. Η αντιπολίτευση, που αντιτασσόταν στην αναθεώρηση, είναι πιθανόν να γίνει κυβέρνηση».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

Η περίοδος διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα είναι πιθανόν να λάβει τέλος με τις εκλογές αυτής της Κυριακής. Πολλοί ποινικοί κρατούμενοι στην Ελλάδα όμως θα διατηρήσουν μία καλή ανάμνηση του νυν Πρωθυπουργού: Τους χαρίζει ταχέως την ελευθερία.

Εκατοντάδες κρατούμενοι μπορούν να υπολογίζουν σε μία αποφυλάκιση τους εντός των επομένων ημερών – χάρις σε μία αλλαγή του ποινικού κώδικα, την οποία έσπρωξε με το ζόρι λίγο πριν από τις εκλογές προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ο Π/θ, Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, στους δυνητικούς ωφελούμενους από τη διαδικασία αμνήστευσης θα μπορούσαν να είναι και κρατούμενοι τρομοκράτες. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης το διαψεύδει μεν. Εισαγγελείς και στελέχη της αντιπολίτευσης όμως εκφράζουν σοβαρές ενδοιασμούς έναντι του νέου ποινικού κώδικα.

Η μεταρρύθμιση πέρασε βιαστικά από το Κοινοβούλιο

Στους δυνητικούς χρήστες της αλλαγής του ποινικού κώδικα συγκαταλέγονται βάσει εκτιμήσεων νομικών και πέντε μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης ’17 Νοέμβρη, που καταδικάστηκαν το 2003, ενώ έχουν δολοφονήσει 23 ανθρώπους και έχουν διαπράξει δεκάδες επιθέσεις.

Μεταξύ αυτών, είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ιδρυτής και επικεφαλής της τρομοκρατικής ομάδες, ο οποίος εκτίει ποινή 17 ισόβιας κάθειρξης, και ο Δημήτρης Κουφοντίνας, το επιχειρησιακός επικεφαλής της ομάδας. Το 2003 καταδικάστηκε σε 21 φορές ισόβια κάθειρξη. Έως σήμερα, ο Κουφοντίνας δεν έχει επιδείξει καμία μεταμέλεια ή να έχει αποκηρύξει την τρομοκρατία.

Η αλλαγή του ποινικού κώδικα ήταν ένας εκ των τελευταίων νόμων που ο Τσίπρας έφερε προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, πριν διαλυθεί η παρούσα εθνική αντιπροσωπεία. Ο νόμος, ο οποίος τίθεται σε ισχύ αυτήν τη Δευτέρα, προβλέπει μειωμένες ποινές για πληθώρα αδικημάτων και με αυτόν τον τρόπο παρέχει τη δυνατότητα για πρόωρες αποφυλακίσεις.

Eίναι πιθανόν να αφεθούν ελεύθερα μέλη μίας ομάδας που σχεδίαζε χτύπημα κατά του Schäuble

Στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ο Πρωθυπουργός απειλείται με ήττα.  Οι συντηρητικοί του κόμματος της ΝΔ υπό τον αρχηγό τους, Κυριάκο Μητσοτάκη, προηγούνται σαφώς με βάση τις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 36% (το 2015 ήταν στο 28,1%). Οι συντηρητικοί με αυτό το ποσοστό θα μπορούσαν να κερδίσουν μία άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με 155 έως 164 από τις συνολικά 300 έδρες. Όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ερευνών Κοινής Γνώμης, Puls, ο αριστερός συνασπισμός του Π/θ Τσίπρα ‘γλιστρά’ σε σχέση με τις εκλογές του 2015 όπου είχε λάβει περίπου 35,5%, στο 27%. Σε παρόμοια αποτελέσματα καταλήγουν και άλλες δημοσκοπήσεις.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε μία δημόσια δήλωσής της εξέφρασε σοβαρούς ενδοιασμούς έναντι της αλλαγής του ποινικού κώδικα, προειδοποιώντας για επικείμενες ‘μαζικές αποφυλακίσεις’ κρατουμένων που βαρύνονται με βαριά αδικήματα και για τους κινδύνους που προκύπτουν για τη δημόσια ασφάλεια. Και η συντηρητική αντιπολίτευση διαμαρτύρεται επίσης. Εκφέρει το επιχείρημα ότι η αμνήστευση δίνει την εντύπωση ότι είναι ‘κομμένη και ραμμένη’ για τους κρατούμενους τρομοκράτες. Αντιπολιτευόμενα πολιτικά στελέχη καταμαρτυρούν εδώ και καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν αποστασιοποιείται επαρκώς από την τρομοκρατία. Ο ακόμη εν ενεργεία Υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, αντικρούει αυτήν την άποψη. Στη δική του αντίληψη, οι τρομοκράτες δεν μπορούν να υπολογίζουν σε μια αποφυλάκιση.

Παρά ταύτα όμως οι προετοιμασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Μετά τη θέση σε ισχύ των αλλαγών του ποινικού κώδικα, αυτήν την εβδομάδα πέντε κρατούμενα μέλη της τρομοκρατικής ομάδας ‘Πυρήνες της Φωτιάς’ αιτήθηκαν την αποφυλάκισή τους. Η οργάνωση είχε, μεταξύ άλλων, αναλάβει την ευθύνη το 2017 για την αποστολή ενός φακέλου με εκρηκτική ύλη στον τότε γερμανό ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schäuble. Η βόμβα σε φάκελο εντοπίστηκε στο σημείο διανομής της αλληλογραφίας στο Υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο και εξουδετερώθηκε, καταλήγει το δημοσίευμα της Stuttgarter Zeitung

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ