today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Θ. Βενιάμης: Η πολιτεία να ενθαρρύνει τους νέους να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα

Προτεραιότητα της πολιτείας πρέπει να είναι η ενθάρρυνση της επιλογής του ναυτικού επαγγέλματος, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θόδωρος Βενιάμης στην ετήσια εκδήλωση βράβευσης των ναυτικών που ολοκλήρωσαν το 2015 τη σταδιοδρομία τους σε ποντοπόρα πλοία με τη μεγαλύτερη θαλάσσια υπηρεσία και παράλληλα απονομής υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς σπουδαστές.

«Στο πρόσωπο των δύο ναυτικών βραβεύεται και αναγνωρίζεται η ναυτοσύνη των Ελλήνων και η υψηλή τεχνογνωσία που τους διακρίνει», τόνισε ο κ.Βενιάμης προσθέτοντας ότι «η θάλασσα και η ναυτοσύνη είναι στο DNA του λαού μας και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει και ούτε πρέπει».

Επεσήμανε επίσης την ανάγκη βελτίωσης του συστήματος της ναυτικής εκπαίδευσης, καθώς και της δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα απασχόλησης περισσότερων Ελλήνων στα ελληνόκτητα πλοία.

«Στην εποχή μας, η πανεπιστημιακή μόρφωση πρέπει να στοχεύει στη διασύνδεση των σπουδών με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και των σχετικών παραγωγικών πυλώνων, στους οποίους θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι απόφοιτοι σπουδαστές», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απονομή τιμητικού διπλώματος σε δύο ναυτικούς οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2015 έχοντας τη μεγαλύτερη θαλάσσια υπηρεσία σε ποντοπόρα πλοία.

Από την κατηγορία των αξιωματικών βραβεύθηκε ο Ιωάννης Δανιλόπουλος ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε με τον βαθμό του υποπλοιάρχου. Έχει συνολική θαλάσσια υπηρεσία 39 έτη, 10 μήνες και 14 μέρες εκ των οποίων 34 έτη, 3 μήνες και 14 μέρες σε ποντοπόρα πλοία άνω των 4.500 dwt.

Από την κατηγορία των πληρωμάτων, βραβεύθηκε ο Διονύσιος Πουλιέζος. Συνταξιούχος λοστρόμος με συνολική θαλάσσια υπηρεσία 35 έτη, 3 μήνες και 10 μέρες εκ των οποίων τα 28 έτη, 1 μήνας και 1 μέρα σε ποντοπόρα πλοία άνω των 4.500 dwt.

Η ΕΕΕ, στη μνήμη του προέδρου της Αντωνίου Χανδρή απένειμε στον Δημήτριο Μουτσάτσο υποτροφία, για σπουδές σε πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός Ελλάδας, ύψους 10.000 δολαρίων ΗΠΑ, για το ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019. Ο κος Μουτσάτσος είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του UCL στο Marine Engineering.

Η εταιρεία NEPTUNE LINES στη μνήμη του ιδρυτή της, Νικολάου Τραυλού, απένειμε στον Ανδρέα Βαρελά υποτροφία διαμέσου της ΕΕΕ, για ναυτιλιακές σπουδές σε Πανεπιστήμια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός Ελλάδας, ύψους 10.000 Ευρώ για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Ο κος Βαρελάς είναι απόφοιτος του Πανεπιστήμιου του Newcastle στο Engineering in Marine Technology. Έχει γίνει δεκτός στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Marine Engineering του ίδιου Πανεπιστημίου.

Η Ειρήνη Νταϊφά, στη μνήμη του Σταύρου Α. Νταϊφά, απένειμε υποτροφία στον Νικόλαο Θεράπο, διαμέσου της ΕΕΕ, για σπουδές σε πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός Ελλάδος, ύψους 15.000 δολ. για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Ο κος Θεράπος είναι απόφοιτος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοδοτικής Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Σεπτέμβριο του 2018 ξεκίνησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι στο Μιλάνο.

Επίσης απονεμήθηκαν και 10 υποτροφίες της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, του φορέα κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης της ναυτιλιακής κοινότητας, που έχει ως αντικείμενο την υλοποίηση κοινωφελών προγραμμάτων, δράσεων ενίσχυσης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, έργων ανθρωπιστικού περιεχομένου και δωρεών ευρύτερου ενδιαφέροντος. Τέλος, υποτροφία για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 διαμέσου της ΕΕΕ απένειμε η εταιρεία «Εκθέσεις Ποσειδώνια».

Στην εκδήλωση παρέστησαν o Ιωάννης Πλακιωτάκης, εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Διονύσιος Τεμπονέρας, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης, ο α΄υπαρχηγός Θεόδωρος Κλιάρης, ο β΄υπαρχηγός Ιωάννης Αργυρίου, καθώς και οι διοικήσεις των ναυτικών οργανώσεων και εκπρόσωποι εφοπλιστικών ενώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ