today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Δ.Κουτσούμπας: Ο κ. Τσίπρας ταυτίστηκε μόνος του με τις δεξιές αντιλαϊκές πολιτικές

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συνέντευξή του στον ρ/σ “Παραπολιτικά” εξέφρασε τον προβληματισμό του ΚΚΕ, με αφορμή την ενεργειακή συμφωνία στην Κρήτη, εστιάζοντας σε τρία ζητήματα με πρώτο τους «προκλητικούς όρους της συμφωνίας εκχώρησης υδρογονανθράκων από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Exxon-Total-ΕΛΠΕ, καθώς για το λαό μας θα είναι μια ακόμη κλοπή ενός πολύτιμου ενεργειακού πόρου που θα χαθεί δια παντός για την Ελλάδα».

Το δεύτερο ζήτημα αφορά στην «βαθύτερη εμπλοκή -και μέσω αυτής της εκχώρησης- της Ελλάδας στα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και στο κουβάρι των αντιθέσεων στην περιοχή που φοβούμαστε ότι οδηγεί, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, ακόμα και σε συνολικότερες πολεμικές εμπλοκές». Το τρίτο ζήτημα αφορά στους κινδύνους για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και την τοπική οικονομία της Κρήτης.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι φυσικά πρέπει να αξιοποιούνται οι ενεργειακοί πόροι και να είναι “κοινωνική ιδιοκτησία του ελληνικού λαού” και όχι των μονοπωλιακών ομίλων. “Είναι άλλο ζήτημα ένα επιστημονικό κεντρικό σχέδιο μιας οικονομίας όπου πραγματικά ο λαός θα βρίσκεται στην εξουσία και στη διακυβέρνηση του τόπου και πραγματικά θα υπάρχουν ισότιμες ανταλλαγές, ειρηνικές σχέσεις συνεργασίας με όλα τα κράτη του κόσμου” πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ με το σύνθημα “να μη γυρίσει η δεξιά”, “παίρνει” ένα ποσοστό των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, είπε “είναι ένα πολύ μικρό τμήμα που έχει το αντιδεξιό σύνδρομο και θέλει να βγει μια “πιο προοδευτική κυβέρνηση”. Αυτή η κατηγορία συμπολιτών μας όταν μιλάμε μαζί τους -και γι’ αυτό έχει αντιστραφεί και θεωρώ ότι θα αντιστραφεί εντελώς- κατανοούν επίσης, ότι το δρόμο προς την ΝΔ ξανά που εμφανίζεται ως δικαιωμένη και για το παρελθόν της και για το παρόν της τον άνοιξε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας ασκώντας δεξιά πολιτική ο ίδιος επί τεσσεράμισι χρόνια και μιλώντας εν ονόματι της αριστεράς”.

Έκανε λόγο για αμηχανία και σύγχυση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα όταν προσπαθεί να ξαναθέσει το ίδιο δίλημμα “γιατί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ταυτίστηκε μόνος του με τις δεξιές αντιλαϊκές πολιτικές όταν ψήφιζε μαζί με τους υπόλοιπους το τρίτο μνημόνιο και εφάρμοζε τα υπόλοιπα δύο μνημόνια δίνοντας το δικαίωμα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται δικαιωμένοι, που δεν είναι και απογοητεύοντας έναν αριστερό, ριζοσπαστικό κόσμο”.

Πρόσθεσε, ότι το σύνθημα “τι Πλαστήρας, τι Παπάγος” -που υπό μορφή ερωτήματος χρησιμοποιήθηκε από παλιά για να ασκηθεί πίεση στο ΚΚΕ- είναι “ιστορικά δικαιωμένο γιατί και το ΠΑΣΟΚ ενώ ωρυόταν ότι είναι ενάντια στην ΝΔ, τελικά έγινε ο συνασπισμός ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και το ίδιο θα δούμε σε νέες συνθήκες”. Είπε ακόμα ότι αν ως “νόμισμα θεωρούμε το σάπιο διεφθαρμένο εκμεταλλευτικό σύστημα Μητσοτάκης και Τσίπρας είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος γιατί αυτό υπηρετούν και αυτό διαχειρίζονται και μάλιστα ο Τσίπρας καλύτερα από την ΝΔ”. Επισήμανε ότι η αντιλαϊκή μνημονιακή πολιτική συνολικά “έχει μπει στις ράγες της ήδη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και όλοι έχουν αποδεχθεί τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις στο όνομα της συνέχειας του κράτους”.

Απέκλεισε κατηγορηματικά τη διεξαγωγή δεύτερων εκλογών, καθώς “δεν τις θέλει ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο ΣΕΒ, ούτε η ΕΕ και η ΕΚΤ”, ενώ “είτε θα βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, είτε αν δεν βγει αυτοδύναμη και χρειαστεί να συνεργαστεί με κάποιους, έχει “πρόθυμους”, ήδη έχει μιλήσει το ΚΙΝΑΛ ότι θα δώσει ψήφο ανοχής αν χρειαστεί για σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ υπάρχουν “πρόθυμοι” και από τα μικρά κόμματα μιας χρήσης αν είναι στη βουλή. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι θα δώσει ψήφο ανοχής και είναι έτοιμος να συγκυβερνήσει ή με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Είπε, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ “ξαναφορέσει το αντιμνημονιακό κοστούμι” θα “πρόκειται για τσίρκο, ούτε οι ίδιοι τα πιστεύουν, είναι εντός αυτού του συστήματος γι’ αυτό εξάλλου έχουν προσεταιριστεί κορυφαία στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που είχαν ηγηθεί αντιλαϊκών πολιτικών”. “Αυτό που έχει σημασία την επόμενη μέρα δεν είναι η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα, αλλά το βασικό ζήτημα είναι να είναι δυνατός ο λαός και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ” τόνισε.

Ερωτηθείς αν ο ρεαλιστικός στόχος του ΚΚΕ είναι η τρίτη θέση απάντησε “οπωσδήποτε, όσο πιο ψηλά τόσο το καλύτερο για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα”. Αναφορικά με το αν φοβάται τον Κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό είπε “εμείς φοβόμαστε όλους αυτούς που έχουν μαυρίσει τη ζωή μας και μέσα σε αυτούς είναι και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον. Έχουν μπει στο ίδιο κάδρο της εξαπάτησης, της πίεσης και του ματώματος του λαού”.

Κάλεσε τον ελληνικό λαό να μην δίνει λευκή επιταγή σε κανέναν τους και “να εμπιστευθεί τη δική του δύναμη που μπορεί να γίνει πιο ισχυρή και πιο αποτελεσματική με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ”.

Με αφορμή την επαναφορά της συζήτησης στο 2015, κατέστησε σαφές ότι το ΚΚΕ δεν είχε κανενός είδους προσέγγιση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνητική συνεργασία. Επανέλαβε, καθώς το έχει ξαναπεί, ότι το βράδυ των εκλογών του Ιανουαρίου 2015 ο Αλ. Τσίπρας απλώς τον ενημέρωσε ότι θα σχημάτιζε κυβέρνηση με τον Π. Καμμένο.

Τέλος, ερωτηθείς για τον Γ. Βαρουφάκη είπε ότι έστρωσε τον δρόμο για το τρίτο μνημόνιο και ήταν ο εμπνευστής της κοροϊδίας του ελληνικού λαού, τον χαρακτήρισε «επανάληψη της καρικατούρας του α εξάμηνου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του προεκλογικού ΣΥΡΙΖΑ που καλλιεργούσε αυταπάτες». «Είναι ένας τυχοδιώκτης, άνθρωπος του Σόρος και του συστήματος, η ψήφος στον Βαρουφάκη είναι η πλέον συστημική ψήφος, ενώ όσα λέει για την “αλλαγή” μέσα στην ΕΕ, τις Πρέσπες και για το Κυπριακό που τάσσεται υπέρ της διχοτομικής λύσης, όλες οι πολιτικές του θέσεις για την Ελλάδα και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού είναι άκρως επικίνδυνες και γι’ αυτό πρέπει να έχει το νου του ο ελληνικός λαός τι θα κάνει στις 7 Ιουλίου» τόνισε, καταλήγοντας στη συνέντευξή του, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ