today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Α.Τσίπρας: θα με κρίνουν η Ιστορία και ο λαός

Το πρώτο ερώτημα της συνέντευξης του πρωθυπουργού στον τηλεοπτικό σταθμό Open, αφορούσε την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή: «Μίλησε 16 λεπτά, πάνω κάτω 1,5 λεπτό για κάθε χρόνο σιωπής. Σεβαστή η επιλογή του αλλά δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι εγώ, όπως και όλοι οι πολίτες, ανέμενα να έχει κάποια δόση αυτοκριτικής για τα δικά του πεπραγμένα.

Μπορεί να μην ήταν πρωθυπουργός στα μνημόνια, ωστόσο ήταν ο πρωθυπουργός που άφησε ανοιχτή την πόρτα στα μνημόνια», τόνισε ο Αλ.Τσίπρας για να προσθέσει:

«Επέλεξε να φύγει, έχοντας πλήρη εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν η χώρα.

Ο επόμενος (σ.σ. ο Γ. Παπανδρέου) μάλλον δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε, έλεγε «λεφτά υπάρχουν», οδήγησε τη χώρα στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ και αυτός επέλεξε να φύγει και να παραδώσει στον επόμενο, σε ένα μη εκλεγμένο πρωθυπουργό.

Ο μεθεπόμενος, ο κ. Σαμαράς μιλούσε για Ζάππεια και επέλεξε να παραδώσει τη χώρα στο λεγόμενο σχέδιο της «αριστερής παρένθεσης», λεηλατημένη χώρα, με άδεια ταμεία».

Ανααφερόμενος στους τρεις πρώην πρωθυπουργούς (Καραμανλής, Παπανδρέου, Σαμαράς), ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι «έχουν βαρύτατες ευθύνες για τη χρεοκοπία και αργότερα, τη λεηλασία αυτής της χώρας».

Ειδικότερα για τον πρώτο εξ αυτών, «η κυβέρνηση Καραμανλή δημιούργησε ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, που ήταν και η αιτία που μας οδήγησε στην επιτροπεία. Ο κ. Καραμανλής και η παράταξη της ΝΔ γιγάντωσαν ένα τεράστιο πελατειακό κράτος, δημιούργησε συνθήκες ασυδοσίας. Πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο και μοντέλο διοίκησης και διακυβέρνησης, δεν μπορεί να είναι επιλογή μας να γυρίσουμε σε ένα μοντέλο που οδήγησε στην χρεοκοπία», παρατήρησε επίσης.

Και εν συνεχεία, «θα ήμουν πολύ ευτυχής να ήμουν πρωθυπουργός σε αυτές τις συνθήκες, αλλά εγώ κλήθηκα να μαζέψω τα ασυμμάζευτα. Βρήκαμε το 2015 άδεια ταμεία, οι συντάξεις πληρώνονταν μήνα μήνα».

Συνεχίζοντας την κριτική του, «ο κ. Παπανδρέου ήταν στον κόσμο του, δεν είχε ιδέα τι ακριβώς συνέβαινε και έλεγε «λεφτά υπάρχουν». Ο ίδιος με τους χειρισμούς του έφερε το ΔΝΤ και τα Μνημόνια. Αργότερα, ο κ. Σαμαράς οδήγησε τη χώρα σε κοινωνική λεηλασία, 28% ανεργία, 300.000 λουκέτα».

Και για τη δική του διακυβέρνηση, «θα με κρίνουν η Ιστορία και ο λαός. Είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, εκείνοι την έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια. Εγώ κατάφερα εκεί που αυτοί απέτυχαν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ