today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Der Standard: Η ΝΔ οδεύει στη νίκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενέδωσε στους πειρασμούς της εξουσίας

Στο ρουσφετολογικό όργιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παραμονές των εκλογών και τη διαγραφόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται η Der Standard σημειώνοντας ότι η κρίσιμη αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή και την αντίδραση της μεσαίας τάξης, ενώ ρόλο θα παίξει και το μακεδονικό.

«Παραμονές των βουλευτικών εκλογών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να προωθηθούν ορισμένοι υπάλληλοι σε ανώτερες θέσεις -μεταξύ άλλων στη Βουλή, όπου οι μισθοί είναι καλύτεροι. Οι υπάλληλοι αυτοί είναι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Σκάνδαλο προκάλεσε και η πρώην πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου με την κόρη της να ομολογεί ότι αξιοποίησε τις “διασυνδέσεις” της για να μπορέσει να εργαστεί στη Βουλή. Τώρα η Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές», γράφει η αυστριακή εφημερίδα, αναφερόμενη στο σάλο για τις μετατάξεις και τις αποσπάσεις συγγενών, θυγατέρων και «κολλητών» των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

«”Όταν δημιουργήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012 επαγγελλόταν ότι θα φέρει την πολιτική αλλαγή, μια κάθαρση, μια απομάκρυνση από αυτές τις παλιές πρακτικές”, λέει ο πολιτικός επιστήμονας Δημήτρης Κάτσικας. Φαίνεται, όμως, ότι στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ ενέδωσε στους πειρασμούς της εξουσίας», σχολιάζει η Der Standard.

Μάχη για τη μεσαία τάξη
Το άρθρο επισημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη προηγείται εδώ και μήνες περίπου δέκα μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή την περίοδο βρίσκεται στο 38%, έναντι 28% του ΣΥΡΙΖΑ και 7,3% του ΚΙΝΑΛ.

Αποφασιστικής σημασίας θα είναι η προσέλευση στις κάλπες και παραμένει ανοικτό πόσο θα την επηρεάσει το γεγονός ότι οι εκλογές γίνονται εν μέσω των διακοπών. Η ουσία της εκλογικής μάχης αφορά στη μεσαία τάξη, που έχει υποστεί τεράστια πλήγματα από τα μέτρα λιτότητας την τελευταία δεκαετία. «”Η τωρινή κυβέρνηση συνέχισε αυτή την πολιτική κόντρα στις προεκλογικές της υποσχέσεις”, λέει ο κ. Κάτσικας εξηγώντας τη μεγάλη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος, καθώς δεν αυξήθηκαν μόνον οι φόροι αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία πάει στις εκλογές με την υπόσχεση να μειώσει τους φόρους και να μεταρρυθμίσει τη δημόσια διοίκηση».

Όπως δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα ο πολιτολόγος Νίκος Μαραντζίδης “οι περισσότεροι Έλληνες έχουν ήδη αποφασίσει ποιον θα ψηφίσουν, μόνον ένα ποσοστό 15% ταλαντεύεται ακόμη”. Το πιθανότερο είναι ότι η ΝΔ θα κάνει μετεκλογικά συνασπισμό με το ΚΙΝΑΛ, λέει, αν και παραδέχεται ότι τα τελευταία σήματα που εκπέμπει το ΚΙΝΑΛ έχουν μάλλον αριστερό πρόσημο.

Το μακεδονικό
«Οι εκλογές στην Ελλάδα έχουν σημασία και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής καθώς παραμένει ανοικτή η στάση που θα τηρήσει μελλοντικά η υπό τη Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση έναντι της Βόρειας Μακεδονίας», σημειώνει το άρθρο υπενθυμίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση τάχθηκε ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Στη Βόρεια Μακεδονία υπάρχει μεγάλη ανησυχία μήπως η συντηρητική κυβέρνηση στην Αθήνα επιστρέψει στη λογική των βέτο, εμποδίζοντας κάθε βήμα της γειτονικής χώρας προς την ΕΕ. Αλλά ο κ. Κάτσικας -λέκτορας Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστήμιου Αθηνών- θεωρεί ότι δεν θα επηρεαστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ότι θα παρακολουθείται στενότερα η εφαρμογή της από τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ