today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

ΗΠΑ και ΕΕ ενισχύουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση κοινών απειλών

Τη μακροχρόνια συνεργασία και εταιρική τους σχέση με στόχο την αντιμετώπιση των κοινών απειλών για την ασφάλεια επιβεβαίωσαν ΕΕ και ΗΠΑ, στην Υπουργική Σύνοδο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης ΕΕ-ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βουκουρέστι. Οι δυο πλευρές κατέληξαν σε μια κοινή δήλωση όπου τονίζεται η συνεργασία τους στην εξεύρεση κοινών λύσεων σε συγκεκριμένους τομείς. Τις ΗΠΑ στη Σύνοδο εκπροσώπησαν ο Γενικός Εισαγγελέας, William Barr, και ο Αναπληρωτής Γραμματέας για την Εσωτερική Ασφάλεια, David Pekoske.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία φιλοξένησε τη συνάντηση, εκπροσωπήθηκε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, την Επίτροπο για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Vera Jourova, και τον Επίτροπο για την  Ένωση Ασφάλειας Julian King. Εκ μέρους της Ρουμανικής Προεδρίας συμμετείχαν η υπηρεσιακή Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Δικαιοσύνης Ana Birchall και η Υπουργός Εσωτερικών Carmen Daniela Dan. Εκ μέρους της επερχόμενης Φινλανδικής Προεδρίας συμμετείχαν η Υπουργός Δικαιοσύνης Anna-Maja Henriksson και η Υπουργός Εσωτερικών Maria Ohisalo.

Στην κοινή τους δήλωση, ΕΕ και ΗΠΑ αναφέρουν:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προτεραιότητές τους και ότι δεσμεύονται να ενισχύσουν τις κοινές προσπάθειές τους, μεταξύ άλλων διευρύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών που συλλέγονται σε εμπόλεμες ζώνες για περαιτέρω χρήση τους σε έρευνες και διώξεις. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα που έχουν ήδη επιτευχθεί σε αυτόν τον τομέα, μεταξύ άλλων ως προς τη συνεργασία με την Europol και την Eurojust, και προσβλέπουν στην έκβαση της συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Σε ό,τι αφορά άλλους κρίσιμους τομείς της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ, οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση επανέλαβαν τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ σχετικά με τις καταστάσεις ονομάτων επιβατών και δεσμεύθηκαν να ξεκινήσει μία κοινή αξιολόγηση για την εκτίμηση της εφαρμογής της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν επίσης για τις τρέχουσες απειλές για την αεροπορική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων συστημάτων αεροσκαφών, την καταπολέμηση της χρήσης του διαδικτύου για τρομοκρατικούς σκοπούς, καθώς και για τις χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν επίσης για την προτεραιότητα της ασφάλειας στο διαδίκτυο. Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να καταβάλουν περαιτέρω κοινές προσπάθειες για τη διατήρηση ενός ασφαλούς και ανοικτού διαδικτύου και αντάλλαξαν απόψεις για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των αυξανόμενων απειλών στο διαδίκτυο. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η ανάπτυξη της υποδομής του δικτύου 5G πρέπει να συζητηθεί κατά προτεραιότητα, καθώς ενδέχεται να δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια και να επηρεάσει την ικανότητα της αστυνομίας να αναλάβει αποτελεσματική δράση κατά της εγκληματικότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων ασφάλειας των δικτύων 5G και της αλυσίδας εφοδιασμού μέσω των υφιστάμενων διαύλων, συμπεριλαμβανομένων των Συνόδων Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν επίσης τη σημασία της ταχείας διασυνοριακής πρόσβασης σε ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία και συζήτησαν τις συνέπειες της πρόσφατης νομοθεσίας που θεσπίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και της υπό εξέταση νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν για την πρόσφατη έγκριση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης της εντολής που εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να διαπραγματευθεί εξ ονόματος της ΕΕ συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία για τη δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις, καθώς και τα μέτρα που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μιας τέτοιας συμφωνίας, κατά τρόπο σύμφωνο με τις αντίστοιχες νομοθεσίες τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες επανεξέτασαν επίσης τις πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα εκλογικά συστήματα των δημοκρατικών κρατών, τα οποία απαιτούν την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών. Οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω συζήτηση στα πλαίσια ενός διαλόγου εμπειρογνωμόνων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενημερώθηκαν σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στις πολιτικές τους για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρείχε πληροφορίες σχετικά με την ενισχυμένη εντολή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCGA) και σχετικά με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών (ETIAS), δύο μέσα που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη διαχείριση των συνόρων της ΕΕ. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη ζωτική σημασία της πρόληψης και της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και συζήτησαν περαιτέρω για το μελλοντικό κοινό τους έργο στους τομείς αυτούς.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τη σημασία της περαιτέρω προώθησης αμοιβαίων ταξιδιών χωρίς θεώρηση στο πλαίσιο των αντίστοιχων νομικών πλαισίων. Ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση του Μαΐου 2019 σχετικά με την αμοιβαιότητα των θεωρήσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ενδιαφερομένων κρατών μελών, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο των πέντε ενδιαφερομένων κρατών μελών προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των απαιτήσεων για το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους για συνεργασία στην εξεύρεση κοινών λύσεων σε αυτούς τους τομείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 στην Ουάσινγκτον».

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Συντονιστής της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Gilles de Kerchove, η Διευθύντρια της Europol Catherine De Bolle, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Fabrice Leggeri και ο Αντιπρόεδρος της Eurojust Klaus Meyer-Cabri.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ