today-is-a-good-day
20.9 C
Athens

Σε όποιο «γήπεδο» και αν αγωνιζόμαστε,ιδανικά και αξίες μας κάνουν νικητές – Γράφει ο Τ.Φύσσας

Η κρίση που σαρώνει την Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας 2000 αφήνει βαθιά τα σημάδια της παντού. Στην οικονομία, την κοινωνία, την πολιτική, τους θεσμούς. Είναι πάνω από όλα μια κρίση αξιών. Και καθώς όλα γκρεμίζονταν γύρω μας είναι δύσκολο να πιαστείς από κάπου ή και να πιστέψεις ακόμα.

Γράφει ο Τάκης Φύσσας

Σε αυτό το τοπίο ίσως ένας από τους ελάχιστους φωτεινούς «φάρους» για την ελληνική κοινωνία είναι αυτός του αθλητισμού. Γιατί ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να βελτιώνει τη ζωή όλων των ανθρώπων, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όταν όλοι το έχουν περισσότερο ανάγκη. Προάγει την εκπαίδευση, διδάσκει το ομαδικό πνεύμα, την εφήμερη φύση της νίκης και την ήττα με αξιοπρέπεια. Αναδεικνύει την τέχνη του ηγέτη και τη σπουδαιότητα της ομαδικότητας, την αξία της πειθαρχίας, της άμιλλας και της σκληρής δουλειάς.

Μα πάνω απ’ όλα κρατάει ζωντανή την πίστη και την ελπίδα, σε αυτό που είμαστε και σε αυτά που μπορούμε να πετύχουμε. Όσο δύσκολα, όσο επίπονα και αν είναι. Όσο και αν τα αμφισβητούν όλοι οι άλλοι. Με άλλα λόγια, ο αθλητισμός μας μαθαίνει να πιστεύουμε πάντα στον εαυτό μας και να κρατάμε ζωντανή τη φλόγα της επιτυχίας μέσα μας.

Η επιτυχία της εθνικής ομάδας του 2004 είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της αισιοδοξίας που με σχέδιο και προσπάθεια δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα. Της ελπίδας ότι αξίζουμε και μπορούμε να πετύχουμε και τους δυσκολότερους στόχους με πίστη στις αξίες και τη δουλειά μας. Ενωμένοι, με θέληση και αποφασιστικότητα. Μόνον έτσι ξεκινούν τα μεγάλα πράγματα, όπως συχνά μας έλεγε ο Ότο Ρεχάγκελ.

Αρχές και ιδανικά που όσοι πρωταγωνιστήσαμε σε αυτόν τον άθλο, προσπαθούμε καθημερινά να υπηρετήσουμε μέσα από τη υπεύθυνη κοινωνική μας δραστηριότητα. Αλλά και προσωπικά, μέσα και από τη δουλειά των ακαδημιών, αγώνας μου είναι να ανταποδώσω, ιδιαίτερα στα νέα παιδιά, όσα είχα την τύχη και ευλογία να ζήσω και να μάθω μέσα από τον αθλητισμό.

Γιατί ο αθλητισμός προσφέρει μια μοναδική δυνατότητα, ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης των παιδιών, βοηθάει να πιστέψουν ότι μπορούν να πετύχουν περισσότερα από αυτά που νομίζουν και να νοιώσουν πως έχουν τη δύναμη, αλλά και πως αξίζει να κάνουν την απαραίτητη προσπάθεια. Είναι εκπληκτικό το πως μέσω του αθλητισμού ενδυναμώνουν τη θέληση, την αποφασιστικότητα και την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

Το σίγουρο είναι πως ένα αθλητικό γεγονός δεν φέρνει από μόνο του ειρήνη ή ευημερία. Αλλά μέσα στη χαρά και το θρίαμβο, στον πόνο και την ήττα, ο αθλητισμός αποτελεί ένα σχεδόν ασυναγώνιστο εργαλείο για να γίνει η κοινωνία μας καλύτερη. Γιατί αυτές είναι οι αξίες που μπορούν και πρέπει να διαπνέουν κάθε κοινωνική μας δραστηριότητα. Σε οποιοδήποτε «ταρτάν» και αν αγωνιζόμαστε αυτές είναι που μας κάνουν νικητές.

Η υποψηφιότητά μου με τη Νέα Δημοκρατία στο Νοτιοανατολικό τομέα Αττικής, ως άνθρωπος του αθλητισμού, ως γονιός και ως ενεργός πολίτης που νοιάζεται αυτό το μήνυμα στέλνει:

Ενωμένοι στον αγώνα για την Ελλάδα μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Και σε αυτό κάλεσμα που δεν εξαιρεί και δεν απαλλάσσει κανένα, ανταποκρίνομαι και δηλώνω παρόν. Η πατρίδα μας είναι υπόθεση όλων μας.

Ο Τάκης Φύσσας είναι υποψήφιος βουλευτής ΝΔ στον Ανατολικό Τομέα της Περιφέρειας Αττικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ