today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Παραγράφονται οι λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς!

Στην αναδρομική παραγραφή όλων των φορολογικών υποθέσεων που αφορούν τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς οδηγεί μια νέα απόφαση δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία τα στοιχεία των κινήσεων των αλλοδαπών τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων φορολογουμένων δεν μπορούν να θεωρηθούν «συμπληρωματικά στοιχεία» που δεν ήταν δυνατό να περιέλθουν εις γνώσιν των ελληνικών φορολογικών αρχών εντός της αρχικής πενταετούς προθεσμίας παραγραφής των υποθέσεων.

Σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό “Το Ποντίκι” αυτό σημαίνει ότι παραγράφονται στην πενταετία και οι υποθέσεις για τις οποίες προκύπτουν στοιχεία από κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό και χωρίς την εμπλοκή τραπεζικών καταστημάτων στην Ελλάδα.

Μέχρι τώρα, τα συγκεκριμένα στοιχεία, που προέρχονται από λίστες καταθετών εξωτερικού, αντιμετωπίζονταν από την ΑΑΔΕ και από τη νομολογία, ως «συμπληρωματικά στοιχεία» η ύπαρξη των οποίων επιμηκύνει την περίοδο παραγραφής στη δεκαετία.

Ετσι δεν θεωρούνται συμπληρωματικά στοιχεία, εκείνα που αφορούν:
-Κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα, καθώς το δικαστήριο θεωρεί ότι η ΑΑΔΕ είχε τον χρόνο (πενταετία) να τα αναζητήσει από τις τράπεζες).
-Εμβάσματα τα οποία έφυγαν από ελληνικές προς ξένες τράπεζες, καθώς το δικαστήριο θεωρεί ότι η ΑΑΔΕ είχε τον χρόνο (πενταετία) να ερευνήσει τα στοιχεία από τις ελληνικές τράπεζες.

Με τη νέα απόφαση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εφόσον προσφύγει η ΑΑΔΕ και τελεσιδικήσει, δεν θα θεωρούνται συμπληρωματικά στοιχεία ούτε οι κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων στο εξωτερικό ακόμα και αν περιέχουν χρήμα το οποίο είναι αδήλωτο, αφορολόγητο ή ακόμη και αν προέρχεται από ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Για τις περιπτώσεις της λίστας Λαγκάρντ και Μπόργιανς, το δικαστήριο θεωρεί ότι οι ελληνικές αρχές από τη στιγμή που υπάρχει συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών με την Ελβετία, μπορούσαν να ζητήσουν έγκαιρα, εντός της πενταετίας, τα σχετικά στοιχεία και να ελέγξουν τη νομμιμότητα των χρημάτων των καταθετών.

Στο πλαίσιο αυτό η λίστα Λαγκάρντ περιέχει 2.062 ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις στην τράπεζα ΗSBC στη Γενεύη της Ελβετίας, για το χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο του 2005 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2007, παραγράφεται οριστικά…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ