today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Περού: Οι μετανάστες από τη Βενεζουέλα θα χρειάζονται πλέον ανθρωπιστικές βίζες

 

Ο κεντρώος πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα δήλωσε χθες Πέμπτη ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η πολιτική βάσει της οποίας απελαύνονται όσοι πολίτες της Βενεζουέλας βρίσκονται στη χώρα και έχουν ποινικό μητρώο, για όσο χρειάζεται, καθώς αρκετές χώρες της περιοχής υιοθετούν πλέον σκληρότερη στάση έναντι των πολιτών της χώρας σε κρίση.

Η κυβέρνηση του Βισκάρα έθεσε σε εφαρμογή το μέτρο τον Απρίλιο, όταν δημοσκόπηση κατέδειξε ότι οι διαθέσεις των περουβιανών έναντι των προσφύγων και των μεταναστών από τη Βενεζουέλα γίνονται όλο και πιο εχθρικές, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την εγκληματικότητα.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους καθώς μια τρίτη ομάδα περίπου 50 πολιτών από τη Βενεζουέλα απελαύνονταν αεροπορικώς, ο περουβιανός πρόεδρος είπε ότι οι απελάσεις αυτές είναι μόνο η αρχή.

«Θα συνεχίσουμε», τόνισε ο Βισκάρα. Θα απελαθούν «500, 800, 1.000, 2.000 — όσοι χρειαστεί. Αυτοί που έχουν διαπράξει εγκλήματα θα απελαθούν πίσω στη χώρα τους», επέμεινε.

Το Περού ήταν ως πρότινος μια από τις πιο φιλόξενες χώρες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τη Βενεζουέλα. Χορήγησε σε εκατοντάδες χιλιάδες εξ αυτών προσωρινές άδειες παραμονής, επιτρέποντάς τους να εργάζονται νόμιμα και να αποκτούν πρόσβαση στο σύστημα υγείας και στο σύστημα παιδείας.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Περού ανέφερε εξάλλου ότι από τη 15η Ιουνίου, οι μετανάστες από τη Βενεζουέλα θα πρέπει να ζητούν ανθρωπιστικές βίζες από τις προξενικές υπηρεσίες για να μπορούν να εισέρχονται στη χώρα, ή, σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, από τα προξενεία στην Κολομβία και στον Ισημερινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ