today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Κόμμα των Ελίτ ή λαϊκό κόμμα; Ποιος είναι ο σημερινός χαρακτήρας της ΝΔ.;

Το «μύθο» ότι η ΝΔ είναι δήθεν κόμμα των ελίτ, καταρρίπτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις συνεχείς επισκέψεις του στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας και τις επαφές του με τους ανθρώπους της εργασίας οι οποίοι επλήγησαν βαθιά από την παρατεταμένη οικονομική κρίση. Περιοδείες που θα συνεχίσει καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Η ΝΔ είναι ένα βαθιά λαϊκό- αστικό πολυσυλλεκτικό κόμμα και πάνω σε αυτήν αρχή, «κτίστηκε» ολόκληρη η στρατηγική της, σχεδόν από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Του Κώστα Πασίση

Τα τελευταία χρόνια ο πρόεδρος της ΝΔ, χωρίς υπερβολή έχει «σαρώσει» όλες τις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας και η προχθεσινή επίσκεψη του στο Κερατσίνι, μια περιοχή που κυριαρχεί η Αριστερά, δεν αποτελεί έκπληξη. Ο Ασπρόπυργος, το Περιστέρι, το Μενίδι, η Ελευσίνα, το Λαύριο, η Κυψέλη, είναι γειτονιές της Αττικής, που ο πρόεδρος της ΝΔ έχει περπατήσει πολλές φορές.

«Ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται ένα κόμμα και έναν πολιτικό αντίπαλο που δεν υπάρχει. Μιλάει για μια άλλη Νέα Δημοκρατία, μιλάει για έναν άλλον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όσο εμείς θα βουτάμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας τόσο ο κ. Τσίπρας θα ανακαλύπτει δίπολα από το παρελθόν. Και όσο εμείς θα σκύβουμε πάνω στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών τόσο ο ίδιος θα επενδύει στην οξύτητα και στην πόλωση», ανέφερε προ ημερών μιλώντας σε συνεργάτες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέλαβε αρχηγός της γνωρίζοντας την «αχίλλειο πτέρνα» του κόμματος του. Με το «Μητρώο Στελεχών» προχώρησε σε άμεση και βαθιά ανανέωση.
Με τη «Συμφωνία της Αλήθειας» προσέγγισε τα μικρομεσαία στρώματα, που μέχρι …χθες υποστήριζαν το λαϊκό…παιδί της Κυψέλης που …συνελήφθη να λιάζεται σε πολυτελή θαλαμηγό και την επόμενη ημέρα να κατηγορεί τη ΝΔ, ότι είναι το κόμμα των ολίγων.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, στο Κερατσίνι, στο Πέραμα, στον Ασπρόπυργο και λοιπές λαϊκές συνοικίες, περπάτησε και προσπέρασε τον Τσίπρα από τα …αριστερά.

Στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοκητικές εκλογές, η Αριστερά έχασε παραδοσιακά κάστρα της και ο Πρωθυπουργός απέδωσε τη βαριά ήττα του στην υψηλή αποχή και στο γεγονός ότι ο κόσμος δεν αντελήφθη και δεν ενημερώθηκε έγκαιρα για το φιλολαϊκό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου στο Δυτικό Τομέα της Β Αθηνών. «Η καρδιά μου χτυπάει εδώ», επεσήμανε ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του, μπροστά σε χιλιάδες νεοδημοκράτες.

Το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την πρωτοκαθεδρία σε όλες αυτές τις περιοχές. Συνεπώς, το γαλάζιο στοίχημα, για το επιτελείο της ΝΔ, ήταν μεγάλο.

Ωστόσο, η επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη, να πάει στις ξεχασμένες γειτονιές και να γνωρίσει τους κατοίκους της και τα προβλήματα καθημερινότητας τους έφερε τα προσδοκόμενα αποτελέσματα και το κλίμα ανεστράφη πλήρως.

Η νίκη στις ευρωεκλογές, που είναι προάγγελος της επικείμενης πολιτικής αλλαγής, ήταν εντυπωσιακή.
Στη διάρκεια των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη στις προαναφερθείσες περιοχές, το επιτελείο του κατέγραφε τα προβλήματα που του μετέφεραν οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι. Η δυσβάστακτη φορολογία και η ανασφάλεια που ένιωθαν από την έλλειψη αστυνόμευσης, ήταν θέματα που άκουγε συνεχώς.

Ορισμένοι ζητούσαν από τον πρόεδρο της ΝΔ, να αλλάξει τα πάντα στο κόμμα και να δημιουργήσει μια νέα ΝΔ. Παράλληλα να δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει όσα λέει προεκλογικά, κυρίως για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, καθώς η ανεργία μαστίζει τις περιοχές αυτές.

Όλα αυτά συμπεριελήφθησαν και κωδικοποιήθηκαν στο πρόγραμμα της ΝΔ, πάνω στο οποίο θα στηριχτεί το νέο θετικό αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέχρι την τελευταία ημέρα των εκλογών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ