today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

TheTimes: Βαριά ήττα του Αλέξη Τσίπρα στις τοπικές εκλογές

Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα υπέστη βαριά ήττα στις ελληνικές τοπικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας TheTimes.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι Συντηρητικοί θριάμβευσαν στις 12 από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας χθες το βράδυ και κατέλαβαν την πλειοψηφία των δήμων στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν μόνο ένα μήνα πριν οι ψηφοφόροι πάνε στις κάλπες για να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο.

Τα αποτελέσματα ήταν ένα καταστροφικό πλήγμα για το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός το 2015 υποσχόμενος να τερματίσει τη σκληρή λιτότητα που ζητούσαν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας. Στην Αθήνα, ο Κώστας Μπακογιάννης, 41 ετών, του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και ανηψιός του συντηρητικού ηγέτη Κυριάκου Μητσοτάκη, κέρδισε πάνω από το 65 τοις εκατό των ψήφων. Ο αντίπαλός του, ο Νάσος Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ, κέρδισε 34%.

Σε όλη τη χώρα, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τον ΣΥΡΙΖΑ με 9 μονάδες, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. «Η ελπίδα έχει επιστρέψει», έγραψε στο πρωτοσέλιδο η ε/φ «To Βήμα». «Είναι εκδίκηση. . . ενάντια στον λαϊκισμό του Τσίπρα». Ο κ. Τσίπρας πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτή την εβδομάδα για να ζητήσει πρόωρες γενικές εκλογές στις 7 Ιουλίου. Ενώ αξιωματούχοι, πολιτικοί και δημοσκοπήσεις αποκλείουν την ανατροπή από τον ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπουν ότι οι εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζημιά στο κόμμα του Τσίπρα. «Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να είναι σαφής νικητής. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα ζωντανός. Δεν έχει συντριβεί» δήλωσε ο Αλέξης Παπαχελάς, της εφημερίδας “Καθημερινή”. Η συνεχιζόμενη υψηλή ανεργία και το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο έχουν δοκιμάσει την υπομονή των πολιτών και έριξαν την υποστήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπου 24%.

Όντας διορατικός πολιτικός ηγέτης, ο Τσίπρας προσπάθησε να κατευνάσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους πριν από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας τον Μάιο με ένα πακέτο παροχών ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο δημιούργησε ανησυχία μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας και οδήγησε σε ισχυρισμούς ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εξαγοράσει ψηφοφόρους. Παρόλα αυτά, τα στελέχη του Τσίπρα θεωρούν ότι οι παροχές απέτρεψαν μια ακόμη πιο βαριά ήττα. Χθες ο Τσίπρας δήλωσε ότι είναι έτοιμος για μάχη με τον κ. Μητσοτάκη. Προσδιόρισε μάλιστα τον αγώνα ως αγώνα μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων και του παλιού διεφθαρμένου πολιτικού κατεστημένου που έφερε την Ελλάδα στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ