Παραίτηση-βόμβα αντιστρατήγου στο ΥΠΕΘΑ για τα ΜΟΕ με την Τουρκία

187

Ο αντιστράτηγος Νίκος Ζαχαριάδης, αρμόδιος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, παραιτήθηκε αφότου διαφώνησε με τον υπουργό Ευάγγελο Αποστολάκη όσον αφορά τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ζαχαριάδης εκτίμησε πως η ελληνική αποστολή στην γειτονική χώρα για τον επόμενη γύρο συζητήσεων θα έπρεπε να αναβληθεί έως τις βουλευτικές εκλογές, που αναμένεται να λάβουν χώρα στις 7 Ιουλίου.

Εκτίμησε ότι θα ήταν λάθος να συνεχιστούν προεκλογικά οι επαφές με την Άγκυρα, την στιγμή που η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί τις όποιες αποφάσεις.

Ο κ. Αποστολάκης ωστόσο είχε αντίθετη άποψη με τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων, και επέμεινε στην συνέχιση των διαβουλεύσεων με την Τουρκία για τα ΜΟΕ.

Ο κ. Ζαχαριάδης είναι επιφανής αξιωματικός με ιδιαίτερα καλή φήμη στον στρατό ξηράς και μεγάλη παρουσία σε όργανα ή αποστολές του NATO. Είχε αποστρατευθεί όμως στην συνέχεια ανακλήθηκε στην υπηρεσία λόγω της εμπειρίας του σε συμμαχικά θέματα.

Ο τελευταίος γύρος συζητήσεων για τα ΜΟΕ ανάμεσα σε κλιμάκια της Ελλάδας και της Τουρκίας έλαβε χώρα στην Αθήνα μεταξύ 21 και 24 Μαΐου.