today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Η Κροατία στη “λίστα” των χωρών μελών της ΕΕ με δυναμική οικονομική ανάπτυξη

Στον “κατάλογο” των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που σημειώνουν υψηλούς και παράλληλα δυναμικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης περιλαμβάνεται η Κροατία, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα καταστήσει τη χώρα περισσότερο ανταγωνιστική και πιο ελκυστική για επενδύσεις. Σε ανακοίνωση της κροατικής κυβέρνησης επισημαίνεται ότι η αύξηση κατά 3,9% του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2019 (σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018) αναμένεται ότι θα αυξήσει και την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Κροατία.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κροατίας, το ΑΕΠ κινήθηκε ανοδικά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς είναι το 19ο συνεχόμενο τρίμηνο που το ΑΕΠ κινείται θετικά. Μάλιστα, η άνοδος του ΑΕΠ κατά 3,9% είναι η υψηλότερη που καταγράφηκε από το τέταρτο τρίμηνο του 2016 (τότε το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 4%).

“Μετά την έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και την επίτευξη ενός πλεονασματικού προϋπολογισμού για δύο συνεχόμενα έτη, η επιταχυνόμενη οικονομική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο με 3,9%, είναι σημαντική για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας της Κροατίας, της ανταγωνιστικότητας και του επενδυτικού κλίματος” τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

“Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το γεγονός αυτό ως ενθάρρυνση να συνεχίσει να εργάζεται για τη δημοσιονομική εξυγίανση, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις, παράμετροι που έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένο εισόδημα για τους πολίτες” δήλωσε ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ