today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Θετική χαρακτηρίζουν τη ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία οι παραγωγικοί φορείς

«Με τις ρυθμίσεις για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, απεγκλωβίζονται περίπου 350.000 συνάδελφοι που ήταν εγκλωβισμένοι και εκτός ασφαλιστικού συστήματος», ανέφερε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς κατά τη διάρκεια ακρόασης φορέων στις επιτροπές της Βουλής που επεξεργάζονται το σχέδιο νόμου για τις ρυθμίσεις οφειλών. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επισήμανε ακόμη ότι το σχέδιο νόμου δίνει την ευκαιρία σε 80.000 μέλη της, που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, να πάρουν άμεσα σύνταξη έχοντας τις προϋποθέσεις. Προειδοποίησε όμως ότι «τελείως διαφορετικά είναι τα πράγματα στο σκέλος των φορολογικών οφειλών, επειδή οι επιχειρήσεις διαχωρίζονται σε νομικές οντότητες κερδοσκοπικές και μη κερδοσκοπικές, και οι περισσότερες επιχειρήσεις θα πρέπει να ρυθμίσουν οφειλές σε 18 δόσεις». Ο κ. Καββαθάς αφού επισήμανε ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν συμπεριλαμβάνει επιχειρήσεις με οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ, εκτίμησε ότι πολλές επιχειρήσεις μένουν εκτός ρύθμισης και θα είναι σε αδιέξοδο. Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ θετικές χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις για τις οφειλές προς τους ΟΤΑ.

Θετική χαρακτήρισε τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας. Είπε ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις ώστε να εξασφαλιστεί στον ασφαλισμένο η δυνατότητα επιλογής και εάν το επιθυμεί να μπορεί να επιλέξει και να κάνει υπαγωγή στη ρύθμιση, με κούρεμα μόνο των προσαυξήσεων και όχι της βασικής οφειλής, προκειμένου να μη μειωθεί το ποσό των μελλοντικών συντάξιμων αποδοχών του. «Το δικαίωμα επιλογής φαίνεται να του δίνεται αλλά δεν είναι απολύτως σαφές», είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και έθεσε επίσης το πάγιο αίτημα για τη διαγραφή ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών υπέρ κλάδου υγείας, όταν αυτές δεν έχουν παρασχεθεί προς τους οφειλέτες λόγω μη ασφαλιστικής ενημερότητας. «Θεωρούμε ότι όσο μεγαλύτερο θα είναι το εύρος της ρύθμισης, τόσο πιο πετυχημένη θα αποδειχθεί αυτή», είπε ο κ. Καρανίκας. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η απαίτηση για πλήρη ασφαλιστική ενημερότητα, στο 2019, ως προαπαιτούμενο υπαγωγής στη ρύθμιση, είναι απαραίτητο να ελαχιστοποιηθεί, παρέχοντας στον υπουργό δικαίωμα έκδοσης υπουργικής απόφασης που θα τροποποιεί την πρόβλεψη αυτή. Για τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο, είπε ότι η προθεσμία που δίνεται για την υπαγωγή είναι εξαιρετικά περιορισμένη, δεδομένων των προβλημάτων και των λειτουργικών δυσκολιών και ως εκ τούτου, η καταληκτική προθεσμία πρέπει να είναι ίδια με αυτή για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή 30.09.2019.

«Το νομοσχέδιο συνιστά θετική πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στο αίτημα φυσικών και νομικών προσώπων που λόγω και της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να εκπληρώσουν ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις. Μέσω της ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με ευνοϊκούς όρους χωρίς περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, σε σχέση με το πλήθος των δόσεων, επωφελούνται εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες», είπε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας. Ειδικά για τους οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και παράλληλα να συνταξιοδοτηθούν. Επισήμανε όμως ότι ο οφειλέτης που θα επιλέξει μείωση εισφορών κύριας ασφάλισης μέσω του επανυπολογισμού, θα λάβει σύνταξη χαμηλότερη. Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος παρατήρησε όμως ότι η ρύθμιση για τις φορολογικές οφειλές δεν είναι ίδια με το πλαίσιο της ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δυστυχώς θα έχουν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων από τη δυνατότητα ένταξης τους.

«Περιμένω τη μέρα που θα κληθούμε στη Βουλή να συζητήσουμε διατάξεις επιβράβευσης των συνεπών φορολογούμενων, οι οποίοι μπορεί να περνούν δύσκολα αλλά συνεχίζουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους», είπε ο κ. Κόλλιας και επισήμανε: «Όσες ρυθμίσεις και να κάνουμε, αν δεν προχωρήσουμε άμεσα σε μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών και αν δεν έρθουν επενδύσεις στη χώρα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα συνεχίσουν να διογκώνονται, νέα χρέη θα γεννιούνται και εμείς εδώ θα συζητάμε νέες αυξήσει.

Τη διαφωνία του με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου αναφορικά με τις προθεσμίες κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργατικών εισφορών (άρθρο 58 του σχεδίου νόμου), εξέφρασε ο Χρήστος Ιωάννου, διευθυντής του τομέα απασχόλησης του ΣΕΒ.

«Στην Ελλάδα του 2018 έγιναν 450.000 απολύσεις. Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 και μέχρι τώρα, έχουν γίνει πάνω από 100.000 απολύσεις. Από αυτές τις απολύσεις, με τον υφιστάμενο νόμο προβλεπόταν τρίμηνο για να προσφύγει για την ακυρότητα ο εργαζόμενος και το εξάμηνο προκειμένου να προσφύγει για την αποζημίωση. Με το σχέδιο νόμου αναστέλλεται αυτή η αποσβεστική προθεσμία και γίνεται αόριστη διότι, με τη ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση, παρεμβάλλεται το ΣΕΠΕ που πρέπει να διατυπώσει γνώμη επί της διαφοράς και στη συνέχεια αρχίζει η αποσβεστική προθεσμία», επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ και συνέχισε: «Αν ανατρέξετε στις διαδικασίες του ΣΕΠΕ και των εργατικών δικαστηρίων, μια απόλυση για να τελεσιδικήσει παίρνει και 2 και 3 χρόνια. Ανασφάλεια δικαίου εισάγετε με αυτό». Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε αντιρρήσεις και για το άρθρο 48 για τον αναθεωρημένο ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη λέγοντας πως αν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης ήταν πραγματικό για τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη, θα έπρεπε πρώτα να έχουν κυρωθεί όλα τα άρθρα του, όπως αυτό για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και την εθελοντική διαιτησία και όπως και το άρθρο που αφορά τους γιατρούς εργασίας.

Εκ μέρους της ΚΕΔΕ ο Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε θετικές τις ρυθμίσεις για τις οφειλές στους ΟΤΑ. «Η ΚΕΔΕ έχει διαπιστώσει την αδυναμία των συμπολιτών μας να προβαίνουν εμπρόθεσμα σε υποχρεώσεις απέναντι σε δήμους. Η οικονομική κρίση προφανώς είχε επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την εισπραξιμότητα των δήμων. Ο νόμος του 2017 προέβλεψε ρύθμιση που διευκόλυνε πολίτες και συνέτεινε επί τα βελτίω την εισπραξιμότητα», είπε ο κ. Πατούλης και συνέχισε: »Με το νομοσχέδιο επαναλαμβάνονται οι ρυθμίσεις του 2017 που είχε προτείνει και η ΚΕΔΕ. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι θα έχουν δικαίωμα να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση και εκείνοι οι πολίτες που είχαν υπαχθεί στην ρύθμιση του 2017 αλλά για οποιοδήποτε λόγο απώλεσαν τότε τα ευεργετήματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ