today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Δικαστική δικαίωση για θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας

Δικαστική δικαίωση φαίνεται ότι βρήκε μία από τις τέσσερις γυναίκες που κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα των σεξουαλικών επιθέσεων του πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας.

Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών όχι μόνον δικαιώνει ένα από τα θύματα, αλλά κάνει εκτενή αναφορά στον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα στην υπόθεση και στην προσπάθεια συγκάλυψης των σεξουαλικών επιθέσεων.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής». Το Μονομελές Πρωτοδικείο δικαίωσε το θύμα με αρχικά Ξ.Μ. του πρώην πρέσβη, για ηθική βλάβη που υπέστη από την εκδικητική απόλυση αλλά και τις οφειλές από υπερωρίες που δεν πληρωνόταν. Σύμφωνα με το δικαστήριο, υπήρξαν συστηματικές σεξουαλικές επιθέσεις του Φρανκλίν Γκονζάλες σε εργαζόμενες. Ο πρώην πρέσβης δεν έδειξε ίχνος σεβασμού της αξίας της γυναίκας και εκμεταλλεύτηκε το αξίωμά του. Ως εκ τούτου, η απόλυση της ενάγουσας κρίθηκε «καταχρηστική» και συνδέεται με λόγους εκδίκησης, επειδή η υπάλληλος είχε καταγγείλει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας τις σεξουαλικές επιθέσεις.

Στην απόφαση, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, γίνεται λόγος και στον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα και στην προσπάθειά του να συγκαλύψει τις σεξουαλικές επιθέσεις και την απόπειρα βιασμού, για να μην πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικούσε την εξουσία. Η απόλυση μάλιστα των γυναικών έγιναν μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 για να μην συμπέσουν με την προεκλογική περίοδο και να μην διαταραχθούν τα πολιτικά συμφέροντα της Κουμουνδούρου.

Η απόφαση αναφέρει ότι η υπάλληλος που δικαιώθηκε δέχθηκε εκφοβισμό από τον επόμενο πρέσβη, που την απέλυσε για λόγους εκδίκησης.

Συνολικά τέσσερις γυναίκες που εργάζονταν στην πρεσβεία έχουν καταγγείλει σεξουαλικές επιθέσεις, ανάμεσά τους και κόρη πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με υπεύθυνο τον πρώην πρέσβη. Οι επιθέσεις καταγγέλλονται ότι έλαβαν χώρα από το φθινόπωρο του 2012 έως και τον Ιούλιο του 2013, λόγω της απομάκρυνσής του από την πρεσβεία. Οι τρεις από τις τέσσερις γυναίκες απολύθηκαν το φθινόπωρο του 2015, με την αιτιολογία της μειωμένης απόδοσης στην εργασία, ενώ μία υπάλληλος αναγκάστηκε σε παραίτηση.

Θα υπογράψει ο Κατρούγκαλος;

Με τη δικαστική απόφαση, επιδικάστηκε στη γυναίκα χρηματική αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη. Για να γίνει εκτελεστή η απόφαση, όπως προβλέπει η διαδικασία όταν αντίδικος είναι ξένο κράτος, θα πρέπει να υπογράψει σχετικό έγγραφο ο υπουργός Εξωτερικών.

Με βάση το δημοσίευμα, ενώ η απόφαση έχει εκδοθεί εδώ και εβδομάδες, ο κ. Κατρούγκαλος δεν έχει υπογράψει ακόμη και ως εκ τούτου, η καταβολή της αποζημίωσης δεν μπορεί να γίνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ