today-is-a-good-day
23.6 C
Athens

Ο Κώστας Δέρβος στο ThePresident: Στις Ευρωεκλογές θα τοποθετηθούμε απέναντι στο μέλλον

Σε λίγες ημέρες καλούμαστε ως εκλογικό σώμα χώρας- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ψηφίσουμε για την εκλογή των εκπροσώπων μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεδομένου ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν να προσέλθουν στις κάλπες από το 2015, τα διακυβεύματα των Ευρωεκλογών είναι κρίσιμα και πολυεπίπεδα.

Στη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία δεν αποφασίζουμε μόνο τι είδους Ευρώπη θέλουμε, αλλά και τι είδους εκπροσώπηση επιζητούμε για τα ελληνικά θέματα. Σε μια χρονική περίοδο κομβικών αποφάσεων και αλλαγών, οι νέοι εκπρόσωποι μας θα έχουν ρόλο σε σημαντικές εξελίξεις και θα προωθήσουν ουσιαστικές αλλαγές στην Ένωση. Οφείλουμε σαν πολίτες να στηρίξουμε άτομα καταρτισμένα, με γνώση των ευρωπαϊκών ζητημάτων, εμφορούμενα από φρέσκες ιδέες και αντιλήψεις. Δεδομένου ότι τα κέντρα εξουσίας έχουν μεταφερθεί πλέον εκτός των εθνικών συνόρων, πρέπει να επιδείξουμε μέγιστη προσοχή στην επιλογή των εκπροσώπων μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε μια Ευρώπη αντιμέτωπη με την μείωση της συμμετοχής και την άνοδο των δυνάμεων του ευρωσκεπτικισμού, έχουμε χρέος σαν χώρα να βοηθήσουμε να διατηρηθεί αλώβητο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και οι αρχές που το διαπνέουν. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, η Ένωση πρέπει να βγει πιο δυνατή και το Κοινοβούλιο της να αποτελείται από ανθρώπους που θα την καταστήσουν πιο ισχυρή την επόμενη μέρα. Εκεί που πλέον «παίζεται» η πολιτική ουσία, οι εκλεγμένοι Ευρωβουλευτές θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις για θέματα που άπτονται της πολιτικής και της οικονομικής ένωσης και γενικότερα για ζητήματα που απαιτούν κατάρτιση, διαύγεια και ικανότητα προκειμένου να επιλυθούν σωστά.

Λόγω όμως και της μακράς περιόδου «αποχής» από τις εθνικές κάλπες, ο χαρακτήρας της αναμέτρησης θα διαφοροποιηθεί περαιτέρω. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να δώσουν και θα δώσουν μια ηχηρή απάντηση απέναντι στο λαϊκισμό, τα ψέματα και την εξαπάτηση από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα την τελευταία τετραετία. Όσο και αν ο πρωθυπουργός αποστρέφεται τις κάλπες για να παραμείνει στην εξουσία με το όποιο κόστος, η λαϊκή δυσαρέσκεια θα αποτυπωθεί έμπρακτα στις Ευρωεκλογές και θα πυροδοτήσει τις εξελίξεις για τις εθνικές.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι φετινές Ευρωεκλογές θα δρομολογήσουν εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Αφενός η επόμενη πενταετία θα είναι ίσως η σημαντικότερη για την Ένωση, καθώς θα γίνει η ανάλογη ζύμωση για το μέλλον της και αφετέρου διότι το αποτέλεσμα της 27ης Μαϊου θα καθορίσει την έλευση των εθνικών εκλογών.

Σαν πολίτες οφείλουμε να έχουμε επίγνωση της ευθύνης που φέρουμε με την ψήφο μας και της δύναμης που διαθέτουμε για τη διαμόρφωση του μέλλοντος των παιδιών μας. Ήρθε η ώρα να δώσουμε ευκαιρίες σε ανθρώπους νέους, όχι μόνο στην ηλικία αλλά και στις απόψεις, με όραμα και όρεξη να καταπιαστούν με τα ζητήματα της Ελλάδας και της Ένωσης. Δεν έχουμε το περιθώριο να εμπιστευτούμε πάλι δημαγωγούς και λαϊκιστές, ούτε και να ψηφίσουμε με γνώμονα το συναίσθημα. Η σκυτάλη πρέπει να περάσει στους πιο άξιους και ικανούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ