today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Ταυτόχρονη αρθροπλαστική γονάτων – Εξελίξεις στην Ιατρική

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος η λύση του χειρουργειου μοιάζει φοβιστικη. Στις μέρες μας όμως όλο και περισσότερος κόσμος υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής προκειμένου να σταματήσει να υποφέρει από αυτή την εκφυλιστική νόσο των αρθρώσεων η οποία όχι μόνο αποτελεί τροχοπέδη στην αποπεράτωση της καθημερινής μας ρουτίνας (δουλειές σπιτιού, οδήγηση, ανάβαση-κατάβαση σκάλας, αθλητικές δραστηριότητες) αλλά λόγω της περιορισμένη κινητικότητας αυξάνει το βάρος συμβάλλοντας σε περαιτέρω προβλήματα της σωματικής και ψυχικής μας υγείας.

Η σοβαρή αρθρίτιδα και στα δύο γόνατα ενός ανθρώπου επηρεάζει ακόμα περισσότερο τη λειτουργικότητα του. Είθισται ένας άνδρας ή μια γυναίκα που πάσχει από οστεοαρθρίτιδα και στις δύο αρθρώσεις των γονάτων να υποβάλλεται σε ολική αρθροπλαστική του ενός γόνατος κι έπειτα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αρκετών μηνών να υποβάλλεται σε αρθροπλαστική και στο άλλο γόνατο.

Το διάστημα όμως της αποθεραπείας μεταξύ των χειρουργικών επεμβάσεων είναι αρκετά δύσκολο για τον ασθενή αφού είναι πολύ πρόσφατα χειρουργημενος αλλά συνεχίζει να έχει μια κατεστραμμένη από την αρθρίτιδα άρθρωση με αποτέλεσμα να μην αποκαθίσταται η χωλότητα στη βάδιση και ο πόνος.


Αυτή η περίοδος ενίοτε λειτουργεί ανασταλτικά για τον ασθενή ο οποίος διστάζει να προχωρήσει στη χειρουργική επέμβαση του άλλου γόνατος που θα παράσχει την οριστική λύση στο πρόβλημα του.

Με την ταυτόχρονη αρθροπλαστική γονάτων ο ασθενής εφόσον έχει προηγηθεί ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος εισάγεται μια φορά στο νοσηλευτικό ίδρυμα, μπαίνει μια φορά στην αίθουσα χειρουργείου και υποβάλλεται ταυτόχρονα σε ολική αρθροπλαστική και των δυο γονάτων.

Μέσω της μεθόδου της ελάχιστης επεμβατικότητας MIS η οποία επιτρέπει μικρή τομή δέρματος, ελάχιστη διατάραξη των μαλακών μορίων, ελαχιστοποιεί την απώλεια αίματος και τον μετεγχειρητικό πόνο η ταυτόχρονη αρθροπλαστική γονάτων γίνεται στη συνείδηση τους ασθενούς, κάθε άλλο παρά οδυνηρή αφού συν τοις άλλοις η κινητοποίηση του ασθενούς είναι το ίδιο σύντομη και η διάρκεια της νοσηλείας του με αυτή της μιας αρθροπλαστικής.

Ωστόσο απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις όπως είναι η εμπειρία τόσο του χειρουργού όσο και του αναισθησιολόγου. Ο κ. Κουκάκης και η ομάδα του μέσα από το μεγάλο αριθμό επεμβάσεων που έχουν στο ενεργητικό τους κατέχουν τη μέγιστη εμπειρία στην εκτέλεση των ταυτοχρόνως αρθροπλαστικών στη χώρα μας.

Ο κ. Αθανάσιος Κουκακης Ορθοπαιδικος χειρουργός Δ/ντης ορθοπαιδικής κλινικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ