Τραμπ: Τέλος στις εξαιρέσεις χωρών για εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου. Μεταξύ τους και η Ελλάδα

ΑΠΕ

Τέλος στις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες, ανάμεσά τους την Ελλάδα, να συνεχίσουν τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν θέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως οι εξαιρέσεις, που κανονικά εκπνέουν στις 2 Μαΐου, δεν πρόκειται να ανανεωθούν, και συνεπώς όποια χώρα επιμείνει στην εισαγωγή ιρανικού αργού θα μπορεί να γίνει στόχος αμερικανικών κυρώσεων.

Η επιλογή της Ουάσιγκτον εντάσσεται στην εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» που επιχειρεί να ασκήσει η κυβέρνηση Τραμπ στην Τεχεράνη, ώστε να περιορίσει το στρατιωτικό και διπλωματικό αποτύπωμά του ιρανικού καθεστώτος στην Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Επισήμως δεν είναι γνωστό εάν η Ελλάδα έχει ήδη διακόψει την εισαγωγή πετρελαιοειδών από το Ιράν. Στις αρχές Απριλίου ο κορυφαίος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Ιράν, Μπράιαν Χουκ, υποστήριξε πως τρεις από τις οκτώ χώρες που είχαν λάβει εξαιρέσεις διάρκειας 180 ημερών τον περασμένο Νοέμβριο έχουν σταματήσει τις αγορές ιρανικού αργού, δίχως να τις κατονομάσει.

Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται η «Wall Street Journal» οι εν λόγω τρεις χώρες φαίνεται πως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ταϊβάν.

Αντίθετα, Κίνα, Τουρκία και Ινδία φαίνεται πως συνεχίζουν να προμηθεύονται φορτία ιρανικού πετρελαίου και η απόφαση του Λευκού Οίκου μπορεί να προκαλέσει νέο γύρο τριβών.

Η κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ μπορεί να ωθήσει προς τα πάνω την τιμή του πετρελαίου, καθώς μειώνει την προσφορά, όμως ο Λευκός Οίκος υποστήριξε πως έχει έλθει σε συμφωνία με την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ώστε να αντισταθμιστεί το κενό που θα προκληθεί από την προσπάθεια μηδενικού των ιρανικών εξαγωγών.

Η τιμή του της ποικιλίας Brent ενισχύεται κατά 2,4% σήμερα και διαμορφώνεται στα 73,7 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς οι αγορές λαμβάνουν υπόψη τους την ανακοίνωση των ΗΠΑ.

Η αξία του Brent αυξάνεται σχεδόν ακατάπαυστα από τα τέλη Μαρτίου.