Νηστίσιμη Παέγια από το ThePresident

3907

Για την παέγια θα χρειαστείτε:

❖ 1/2 κιλό μεγάλες γαρίδες
❖ 1/2 κιλό καλαμαράκια κομμένα σε ροδέλες
❖ 1/2 κιλό μύδια
❖ 2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι σπυρωτό
❖ 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
❖ 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
❖ 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρούς κύβους
❖ 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μικρούς κύβους
❖ 1/2 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένες ντομάτες
❖ 1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
❖ 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
❖ Αλάτι-πιπέρι
❖ 8 φλιτζάνια τσαγιού ζωμό από τις γαρίδες ή ζωμό λαχανικών
❖ Μαϊντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)

1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις γαρίδες για λίγα λεπτά, τις σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό. Μόλις κρυώσουν αφαιρούμε τα κεφάλια και το τσόφλι από τις ουρές.
2. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, σοτάρουμε το κρεμμύδι, τους κύβους πράσινης και κόκκινης πιπεριάς και προσθέτουμε το σκόρδο και τα καλαμαράκια. Σοτάρουμε για μερικά λεπτά και στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε, τη τριμμένη ντομάτα με τα μπαχαρικά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά.
3. Περνάμε το ζωμό γαρίδας που έχουμε κρατήσει από ένα σουρωτήρι και τον χύνουμε στο τηγάνι, μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το ρύζι, τα μύδια και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Αν δεν μας φτάσει ο ζωμός γαρίδας συμπληρώνουμε με ένα κύβο λαχανικών που τον διαλύουμε σε χλιαρό νερό.
4. Ανακατεύουμε συχνά το φαγητό για να μην κολλήσει το ρύζι και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζωμό.
5. Μόλις δούμε ότι το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, κλείνουμε τη φωτιά, αφήνουμε την κατσαρόλα στην εστία και κλείνουμε με το καπάκι την κατσαρόλα να απορροφηθούν τα υγρά που έχουν μείνει και να γίνει το ρύζι σπυρωτό.
6. Σερβίρουμε την παέγια ζεστή και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό

Η συνταγή αυτή περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Μαριάννας Ευθυμίου Γλάρου “Νηστήσιμα και Σαρακοστιανά” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις “Εν Πλω”