today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Νηστήσιμος Μουσακάς – Η συνταγή του ThePresident

Για το νηστήσιμο μουσακά θα χρειαστείτε:

8 κολοκυθάκια μέτρια

5 μελιτζάνες μέτριες

6 πατάτες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

500 ml χυμό ντομάτας

700 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα (στο μούλτι κιμάς)

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

2 δαφνόφυλλα

λίγοι κόκκοι μπαχάρι – 1 ξυλάκι κανέλλας

2 φακελάκια έτοιμο πουρέ πατάτας (φτιαγμένο με φυτικό γάλα ή με νερό)

Μοσχοκάρυδο τριμμένο

Φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση

1. Κόβουμε σε φέτες τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και τα τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά να ροδίσουν.
2. Τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
3. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι με το σκόρδο, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε να βγάλουν το άρωμά τους.
4. Προσθέτουμε τον κιμά μανιταριών, μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να σοταριστεί καλά και να μαραθεί.
5. Σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, περίπου για 5 λεπτά.
6. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και σιγοβράζουμε να δέσει η σάλτσα και να μείνει χωρίς υγρά.
7. Παίρνουμε ένα ταψί πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και στρώνουμε την πρώτη στρώση από πατάτες, τη δεύτερη από κολοκυθάκια και την τρίτη στρώση από μελιτζάνες.
8. Συνεχίζουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα λαχανικά και δεν ξεχνάμε κάθε φορά να αλατοπιπερώνουμε.
9. Αφού τελειώσουμε με τις στρώσεις των λαχανικών ρίχνουμε από πάνω τον κιμά μανιταριών και στρώνουμε καλά να πάει παντού.
10. Ετοιμάζουμε τον πουρέ πατάτας και τον στρώνουμε με σπάτουλα πάνω από τον κιμά.
11. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και τριμμένο μοσχοκάρυδο και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του μουσακά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.
* Αν δεν θέλουμε πουρέ πατάτας μπορούμε να φτιάξουμε μπεσαμέλ νηστήσιμη.

 

Η συνταγή αυτή περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Μαριάννας Ευθυμίου Γλάρου “Νηστήσιμα και Σαρακοστιανά” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις “Εν Πλω”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ