today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Αυστηρές συστάσεις Τόμσεν προς την Ελλάδα για αφορολόγητο και κόκκινα δάνεια

Αυστηρές συστάσεις προς την Ελλάδα να εφαρμόσει την μείωση του αφορολόγητου ορίου που είναι προγραμματισμένη για το 2020 και να εκπονήσει αξιόπιστη στρατηγική για την μείωση των κόκκινων δανείων που βαραίνουν τις τράπεζες απηύθυνε ο Πόουλ Τόμσεν.

Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ σημείωσε πως η μείωση του αφορολόγητου είναι διαρθρωτικό κι όχι δημοσιονομικό μέτρο – καθώς η Αθήνα έχει αποδείξει πως μπορεί ούτως ή άλλως να πετύχει τα ζητούμενα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τόνισε πως μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητου αλλά και η ακυρωμένη περικοπή των συντάξεων μπορούν να απελευθερώσουν πόρους για τον «εκσυγχρονισμό» της ελληνικής οικονομίας, και προέτρεψε την Ελλάδα να εστιάσει σε φιλο-αναπτυξιακές πολιτικές και φορολογικές ενέργειες.

Τα χρήματα που θα προέλθουν από διαρθρωτικές παρεμβάσεις μπορούν να διοχετευτούν σε παραγωγικές δημόσιες δαπάνες όπως για την παροχή καλύτερων δημόσιων δαπανών, είπε, προσθέτοντας πως κατά την κρίση τα δημόσια έξοδα σε ορισμένους κλάδους κατέρρευσαν σε «εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα».

Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο κ. Τόμσεν σημείωσε πως η Αθήνα πρέπει να συγκροτήσει αξιόπιστη στρατηγική ώστε να συρρικνωθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προσθέτοντας με νόημα ότι η πολιτική που προβλέπει σταδιακή μείωσή τους σε βάθος ετών δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη.

Μιλώντας στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον ο κ. Τόμσεν διευκρίνισε πως ο οργανισμός δεν έχει πρόγραμμα στην Ελλάδα και συνεπώς δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία ώστε να κρίνει εάν απαιτείται κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.

Ξεκαθάρισε πάντως πως εδώ και καιρό το ΔΝΤ είναι της άποψης ότι χρειάζεται ουσιαστική λύση στο «αγκάθι» των κόκκινων δανείων, ώστε το τραπεζικό σύστημα να μπορέσει να χρηματοδοτήσει ξανά την πραγματική οικονομία.

Ο κ. Τόμσεν χαιρέτισε τέλος την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα μέρος του υψηλότοκου χρέους της προς το ΔΝΤ, σημειώνοντας πως ούτως ή άλλως τα δάνεια του οργανισμού αποτελούν προσωρινή βοήθεια.
 

 

 

Sourceskai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ