today-is-a-good-day
19 C
Athens

Σε ρυθμούς ροκ, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης

Πολλές κιθάρες αλλά και πιάνα, χάλκινα πνευστά και ντραμς, συνθεσάιζερ, που ηχούσαν στον ρυθμό του ροκ εν ρολ όταν βρίσκονταν στα έμπειρα χέρια των μεγαλύτερων καλλιτεχνών, εκτίθενται από σήμερα στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Η έκθεση, που αναμένεται να διαρκέσει έως την 1η Οκτωβρίου, θέλει να παρουσιάσει αυτά τα αντικείμενα που έγιναν θρυλικά ως “φορείς καλλιτεχνικής καινοτομίας”, εξήγησε ο Μαξ Χόλαϊν, διευθυντής του Met στους δημοσιογράφους.

“Τα μουσικά όργανα είναι από τα πιο προσωπικά αντικείμενα που συνδέονται με τους μουσικούς, αλλά ως θεατές πάντα τα βλέπαμε από πολύ μακριά, πάνω σε μια σκηνή, στη διάρκεια μιας συναυλίας”, υπογράμμισε ο Τζέισον Κερ Ντόμπνι, ο επιμελητής της έκθεσης. Η έκθεση “δίνει τη σπάνια ευκαιρία να εξετάσει κανείς από πολύ κοντά μερικά από τα πιο εμβληματικά αντικείμενα της ροκ”.

Για να στηθεί η έκθεση, το νεοϋορκέζικο μουσείο στηρίχτηκε στη συνεργασία του με το πάνθεον της μουσικής ροκ, το Rock and Roll Hall of Fame, που βρίσκεται στο Κλίβελαντ του Οχάιο, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, και που φυλάσσει μια σημαντική τράπεζα μουσικών οργάνων.

Το μουσείο επωφελήθηκε από μουσικά όργανα που του δάνεισαν ειδικά για την έκθεση μουσικοί, οι οποίοι συμμετέχουν στο όραμα του Met αλλά επίσης –και το πιο απροσδόκητο– είναι γοητευμένοι από το ίδιο το μουσείο.

Ο Στιβ Μίλερ, ο διάσημος ερμηνευτής του τραγουδιού “The Joker” και αρχηγός των Steve Miller Band, του αμερικανικού ροκ συγκροτήματος από το Σικάγο, χαιρέτισε έτσι το έργο των επιμελητών της έκθεσης που “σταμάτησαν παραλογισμούς ετών οι οποίοι συνέτειναν στην υποβάθμιση της σοβαρότητας των μουσικών αυτών οργάνων”. Ο ίδιος εξήγησε σε δημοσιογράφους ότι “έμεινε κατάπληκτος από τη δύναμη, την κομψότητα και την ευφυία” της έκθεσης, στην οποία δάνεισε αρκετές κιθάρες.

Η έκθεση παρουσιάζει επίσης κιθάρες με έξι ζεύγη χορδών — δηλαδή δωδεκάχορδες όπως αυτή του Ντον Φέλντερ των Eagles, του Τσακ Μπέρι, του ‘Ερικ Κλάπτον, του Μπομπ Ντίλαν, της Τζόαν Τζετ, του ‘Ελβις Πρίσλεϊ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ