today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Η Μαρία-Αντουανέτα ξαναζεί στις Βερσαλλίες μέσα από το Malandain Ballet Biarritz

Στις 16 Μαΐου 1770, στη Βασιλική ‘Οπερα των Βερσαλλιών, ένα πλούσιο δείπνο γιόρταζε τον γάμο του μελλοντικού Λουδοβίκου 16ου με την αρχιδούκισσα της Αυστρίας Μαρία-Αντουανέτα. Δύο και πλέον αιώνες αργότερα, το ίδιο θέατρο υποδέχεται ένα μπαλέτο για την τελευταία βασίλισσα της Γαλλίας.

Οι τρεις παραστάσεις που έδωσαν έως την Κυριακή 31 Μαρτίου, 22 χορευτές του Malandain Ballet Biarritz σε μουσική του Γιόζεφ Χάιντ (1732-1809) άρχισαν ακριβώς από το συμπόσιο του γάμου. “Είναι πράγματι το πρώτο πράγμα που συνέβη σε αυτό το θέατρο”, δηλώνει ο Τιερί Μαλαντέν, διευθυντής του θιάσου και χορογράφος του μπαλέτου “Μαρία-Αντουανέτα”.

Παρότι βρίσκει “ευχάριστη” την κατάσταση, η χορογραφία αυτού του ιστορικού προσώπου που είναι ταυτόχρονα συναρπαστικό και πολύπλοκο, δεν είναι κάτι προφανές. “Είπα όχι στην αρχή γιατί μου φαινόταν πολύ δύσκολο, η Μαρία-Αντουανέτα δεν είναι ένα πρόσωπο το οποίο περιβάλλει ευνοϊκά η γαλλική κοινή γνώμη”, εξηγούσε ο Μαλαντέν όταν είχε λάβει την παραγγελία του Λοράν Μπρυνέρ, διευθυντή του τμήματος Θεαμάτων του Πύργου των Βερσαλλιών.

Επιπλέον, “η Μαρία-Αντουανέτα μπορεί να εμπνεύσει για να γίνει ένας κινηματογραφικός χαρακτήρας ή ένα μυθιστορηματικό πρόσωπο αλλά όχι ένα πρόσωπο για τον χορό”, προσθέτει ο 59χρονος χορογράφος, ο οποίος εμπνεύστηκε μεταξύ άλλων από το βιογραφικό μυθιστόρημα του Στέφαν Τσβάιχ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ