today-is-a-good-day
19 C
Athens

Δημήτρης Τσιόδρας: Γιατί κατεβαίνω υποψήφιος της Ν.Δ. στην Α΄Αθήνας

«Ο κ. Τσίπρας, αν όντως πάει σε εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο. Έχει δύο επιλογές: Την κακή και τη χειρότερη. Η κακή είναι να χάσει με σημαντική διαφορά. Η χειρότερη είναι να παρουσιάσει εικόνα κατάρρευσης» τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Αθηνών Δημήτρης Τσιόδρας. Υποστηρίζει ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές πρέπει το μήνυμα “φύγετε” να είναι όσο πιο ισχυρό γίνεται. «Αυτά που έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες για τη διαμόρφωση κυβερνητικής πλειοψηφίας, έχουν δημιουργήσει την πιο ανώμαλη πολιτική περίοδο της μεταπολίτευσης» σημειώνει και προσθέτει «σήμερα η κυβέρνηση είναι ένα πολιτικό ζόμπι. Οι μέρες της στην εξουσία τελειώνουν και το μόνο που περιμένει είναι πότε θα υπογραφεί η ληξιαρχική πράξη τέλους».

Αναφερόμενος στους λόγους αποχώρησης του από το Ποτάμι επισημαίνει ότι «μετά την αποτυχία τής προσπάθειας να φτιαχτεί ένας νέος μεγάλος φορέας στο χώρο του Κέντρου, που θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», πίστευε ότι ο δρόμος για το Ποτάμι ήταν η συνεργασία με τη ΝΔ.

Απαντώντας στον Σταύρο Θεοδωράκη που είπε η ΝΔ αυτή την περίοδο γέρνει προς τα δεξιά, ο κ. Τσιόδρας υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για αποβολή του κόμματος του Βίκτορ Όρμπαν από το ΕΛΚ δείχνουν ότι η ΝΔ έχει ανοιχτό μέτωπο με τους ακραίους» και υποστηρίζει ότι η ΝΔ κινείται σε μεταρρυθμιστική κατεύθυνση και στην οικονομία, την παιδεία και το κράτος.

Για τις δημοσκοπήσεις και την επιλογή του πρωθυπουργού να απευθυνθεί στο χώρο της Κεντροαριστεράς τονίζει «ότι οι προσπάθειες να απευθυνθούν σε ευρύτερες δυνάμεις, βρίσκουν κλειστές πόρτες. Οι υποψηφιότητες για τους μεγάλους δήμους, τις περιφέρειες και το ευρωψηφοδέλτιο αποτυπώνουν την ένδεια προσώπων» και εκτιμά ότι οι πολίτες θα δώσουν άνετη πλειοψηφία στη ΝΔ για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες.

Ακολουθεί η συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ στην Α’ Αθηνών Δημήτρη Τσιόδρα στη Φωτεινή Γιαννούλη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Ερ. Ποιος ήταν ο λόγος της διαφωνίας με το Ποτάμι που σας οδήγησε στην αποχώρησή σας;

Απ. Πίστευα εδώ και καιρό και το είχα εκφράσει σε όλους τους τόνους, ότι η χώρα χρειάζεται ένα μεγάλο μέτωπο μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που με αποφασιστικότητα και αναπτυξιακή λογική, θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Το Ποτάμι διατηρώντας την οντότητά του θα έπρεπε να παίξει ρόλο στη συγκρότηση αυτού του μετώπου. Μετά την αποτυχία τής προσπάθειας να φτιαχτεί ένας νέος μεγάλος φορέας στον χώρο του Κέντρου, που θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, στην πολιτική σταθερότητα και την προώθηση μεταρρυθμίσεων, πιστεύω ότι ο δρόμος για το Ποτάμι ήταν η συνεργασία με τη ΝΔ. Το Ποτάμι διαθέτει και στελέχη και ιδέες. Είναι κρίμα όλες αυτές οι δυνάμεις να μείνουν στην άκρη επιλέγοντας τη μοναχική πορεία.

Ερ. Η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Πoτάμι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφασή σας;

Απ. Δεν είμαι βουλευτής και δεν ψηφίζω. Επίσης ακόμη και για τους βουλευτές δεν είχε τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Η κυβέρνηση κινήθηκε με απαράδεκτο τρόπο. Δεν επιχείρησε να δημιουργήσει συνθήκες συναίνεσης, αλλά να προκαλέσει προβλήματα στην αντιπολίτευση. Οι ενστάσεις μου για τη Συμφωνία, στα ζητήματα της εθνικότητας και της γλώσσας είναι γνωστές παρότι δημοσίως, ως εκπρόσωπος, με συνέπεια εξέφρασα την κομματική γραμμή. Φοβάμαι, όπως έχουν δείξει και οι πρώτες κινήσεις, ότι με τη Συμφωνία όχι μόνο δεν λύθηκε το πρόβλημα, αλλά δημιουργούνται νέα μεγάλα προβλήματα που θα τα βρούμε μπροστά μας.

Ερ. Ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε την επιλογή σας να είστε υποψήφιος με τη ΝΔ λάθος, διότι όπως είπε η ΝΔ αυτή την περίοδο γέρνει προς τα δεξιά. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

Απ. Με τον Σταύρο συνεργαστήκαμε στενά επί 4 χρόνια και η συνεργασία μας ήταν πολύ καλή. Φυσικά δεν περίμενα να επικροτήσει την επιλογή μου. Όσο για το πού κινείται η ΝΔ, η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για αποβολή του κόμματος του Βίκτορ Όρμπαν από το ΕΛΚ δείχνουν ότι η ΝΔ έχει ανοιχτό μέτωπο με τους ακραίους. Αλλά και οι προτάσεις, στην οικονομία, την παιδεία, το κράτος δείχνουν ότι κινείται σε μεταρρυθμιστική κατεύθυνση.

Ερ. Δημοσκοπικά φαίνεται το Ποτάμι να μην πιάνει τον στόχο της εισόδου στη Βουλή. Τι πιστεύετε ότι δεν πήγε καλά;

Απ. Πέραν των όποιων λαθών έγιναν, βλέποντας την πρόσφατη πολιτική ιστορία, αμιγώς εκσυγχρονιστικά σχήματα όπως η ΔΗΑΝΑ, οι “Ταύροι” του Στ. Μάνου, η Δράση στη συνέχεια, δεν έχουν κατορθώσει ποτέ να αποκτήσουν μεγάλο εκλογικό ακροατήριο. Μετά την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ το 2012 δημιουργήθηκε χώρος για νέα σχήματα. Μετά τον Σεπτέμβριο 2015 άρχισε να παγιώνεται ένας νέος δικομματισμός με τον ΣΥΡΙΖΑ στον ένα πόλο και τη ΝΔ στον άλλο. Ο χώρος των μικρότερων κομμάτων περιορίστηκε. Η εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη, ενός πολιτικού με φιλελεύθερα χαρακτηριστικά, έκανε ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα για το Ποτάμι. Οι μετρήσεις που έγιναν αμέσως μετά έδειξαν ότι σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του Ποταμιού μετακινήθηκε προς τη ΝΔ. Κι αυτή η διαρροή συνεχίστηκε. Όλοι αυτοί οι πολίτες είδαν ότι πολλές από τις αλλαγές που υποστηρίξαμε μπορούν να υλοποιηθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα σήμερα είναι η ανάπτυξη. Κι αυτή θα έρθει μέσα από την αύξηση των επενδύσεων. Με τους σημερινούς ρυθμούς η χώρα είναι καταδικασμένη. Είναι αναγκαίο λοιπόν να δημιουργηθεί ένα μέτωπο μεταρρυθμιστικών δυνάμεων με άξονα τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που με πρόγραμμα και σοβαρή δουλειά θα οδηγήσουν σε ρυθμούς ανάπτυξης 3-4%, ώστε να αφήσουμε πίσω μας τη μιζέρια.

Ερ. Μπορεί η σημερινή ΝΔ να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο και τους πολίτες που εμπιστεύθηκαν στις προηγούμενες εκλογές το Ποτάμι;

Απ. Το έχουν δείξει οι ίδιοι οι πολίτες. Όπως ήδη αναφέραμε και δείχνουν όλες οι μετρήσεις, ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του Ποταμιού έχει μετακινηθεί προς τη ΝΔ. Η ΝΔ είναι ένα Κεντροδεξιό πολυσυλλεκτικό κόμμα. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων από το χώρο της Δεξιάς ως τις παρυφές της Αριστεράς. Όπως σε κάθε μεγάλο κόμμα, στο εσωτερικό του υπάρχουν διάφορες τάσεις. Συνυπάρχουν και δεξιοί και κεντρώοι-φιλελεύθεροι. Έτσι ήταν πάντα. Οι θέσεις που εκφράζει ο Κυρ. Μητσοτάκης στα θέματα της οικονομίας, της παιδείας, της δημόσιας διοίκησης είναι πραγματικά κι όχι ψευδεπίγραφα προοδευτικές.

Ερ. Αν η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία με ποιες δυνάμεις θα μπορούσε να συνεργαστεί;

Απ. Κατ΄ αρχάς πιστεύω ότι οι πολίτες θα της δώσουν άνετη πλειοψηφία για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι, σε κάθε περίπτωση, θα επιδιώξει συνεργασίες. Για να απαντήσει κάποιος με ποιες δυνάμεις θα μπορούσε να συνεργαστεί θα πρέπει να γνωρίζει τη σύνθεση της επόμενης Βουλής. Αν π.χ. είναι το Ποτάμι στη Βουλή, σαφώς θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί του. Το ΚΙΝΑΛ λέει ότι θέλει να λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή ώστε να επιδιώξει κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας με τη συμμετοχή και των δύο μεγάλων κομμάτων. Κάποιοι στο εσωτερικό του μιλούν για νέες εκλογές, άλλοι βλέπουν συνεργασία με τη ΝΔ. ‘Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι με τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ ήμασταν στην ίδια πλευρά στη διάρκεια της κρίσης. Νέες εκλογές με απλή αναλογική θα οδηγούσαν σε παράλυση, σε μια στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ την πολιτική σταθερότητα ώστε να κερδίσει τον χρόνο που χάθηκε την 4ετία του ΣΥΡΙΖΑ. Γι΄ αυτό ο σίγουρος δρόμος για να αποφευχθούν περιπέτειες είναι ισχυρή πλειοψηφία της ΝΔ.

Ερ. Έχετε υποστηρίξει ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον της Ευρώπης. Συμφωνείτε με το δημοψηφισματικό χαρακτήρα που τους έχει προσδώσει η ΝΔ;

Απ. Οι ευρωεκλογές είναι πράγματι κρίσιμες για την πορεία της Ευρώπης, τη στιγμή που ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις και από την Ακροδεξιά και από την Αριστερά, αμφισβητούν την Ένωση. Η ενίσχυση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων είναι προϋπόθεση για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ταυτόχρονα όμως στις ευρωεκλογές οι πολίτες θα έχουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ευκαιρία να εκφραστούν στην κάλπη ύστερα από 4 χρόνια. Πρέπει λοιπόν το μήνυμα «φύγετε» να είναι όσο πιο ισχυρό γίνεται. Αυτά που έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες για τη διαμόρφωση κυβερνητικής πλειοψηφίας, έχουν δημιουργήσει την πιο ανώμαλη πολιτική περίοδο της μεταπολίτευσης. Έχει σχηματισθεί μια πλαστή πλειοψηφία από βουλευτές, που έχουν εντολή από τους ψηφοφόρους τους να αντιπολιτευθούν τον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζουν, στους τελευταίους μήνες της, την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Η κυβέρνηση «κουρελού» θα μείνει στην ιστορία ως κορυφαίο δείγμα αμοραλισμού και περιφρόνησης της λαϊκής εντολής. Σήμερα η κυβέρνηση είναι ένα πολιτικό ζόμπι. Οι μέρες της στην εξουσία τελειώνουν και το μόνο που περιμένει είναι πότε θα υπογραφεί η ληξιαρχική πράξη τέλους.

Ερ. Αποκλείετε το ενδεχόμενο να κλείσει η ψαλίδα; Κυβερνητικά στελέχη αμφισβητούν τις δημοσκοπήσεις.

Απ. Τα κυβερνητικά στελέχη αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα στις άδειες αίθουσες που πάνε να μιλήσουν. Βλέπουν ότι οι προσπάθειες να απευθυνθούν σε ευρύτερες δυνάμεις, βρίσκουν κλειστές πόρτες. Οι υποψηφιότητες για τους μεγάλους δήμους, τις περιφέρειες και το ευρωψηφοδέλτιο αποτυπώνουν την ένδεια προσώπων. Ο εξαναγκασμός σε παραίτηση της κυρίας Λοΐζου ύστερα από τις αποκαλύψεις, εκθέτει τον πρωθυπουργό κι ακόμη περισσότερο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος, μόλις λίγες ώρες πριν, όχι μόνο είχε καλύψει την κ. Λοΐζου αλλά είχε επιτεθεί και στη ΝΔ μιλώντας για «κρεατομηχανή» και στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήξεραν για την κ. Λοΐζου; Τέτοια προχειρότητα; ‘Η γνώριζαν και πρόκειται για άλλο ένα δείγμα περιφρόνησης στην κοινωνία; Όλα τα παραπάνω δείχνουν μια κυβέρνηση σε αποδρομή. Όσο παραμένει στην εξουσία τόσο το χειρότερο και για την ίδια και κυρίως για τη χώρα.

Ερ. Πότε βλέπετε εκλογές; Η κυβέρνηση μπορεί να αφήσει να προηγηθούν οι ευρωεκλογές και να φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο;

Απ. Ο κ. Τσίπρας μοιάζει εγκλωβισμένος. Ξέρει ότι θα χάσει. Κι επειδή του αρέσει πολύ αυτό που ζει, θα ‘θελε να το ζήσει ως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Όμως γνωρίζει ότι στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές θα υποστεί μεγάλη ήττα. Θα χάσει και στις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Μάιο θα παρουσιάζει εικόνα κατάρρευσης. Ο κ. Τσίπρας, αν όντως πάει σε εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο. Έχει δύο επιλογές: Την κακή και τη χειρότερη. Η κακή είναι να χάσει με σημαντική διαφορά. Η χειρότερη είναι να παρουσιάσει εικόνα κατάρρευσης. Πιστεύοντας ότι επιλέγει την κακή μπορεί να οδηγηθεί στη χειρότερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ