Στρατιωτική θητεία: Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ

1968

Συνέντευξη Τύπου για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορά σε θέματα θητείας κατηγοριών οπλιτών, το στρατιωτικό ποινικό κώδικα και άλλες ρυθμίσεις που αφορούν στο στελεχιακό δυναμικό του υπουργείου των Ενόπλων Δυνάμεων έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Αναφορικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο κ. Ρήγας επικεντρώθηκε:

-Στη ρύθμιση για τον καταληκτικό βαθμό των Εθελοντών Μακράς Θητείας ο οποίος θα είναι του Ανθυπολοχαγού

-Στη ρύθμιση με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στα στελέχη εκτός οργανικής θέσης να παραμένουν στο στράτευμα μέχρι το 58ο έτος της ηλικίας τους ώστε να λάβουν πλήρη σύνταξη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα

-Στη ρύθμιση για τη μείωση του ωραρίου εργασίας για τα στελέχη με αναπηρία 50% ή σακχαρώδη διαβήτη

-Στη ρύθμιση για πρώτη φορά της δυνατότητας που παρέχεται στους ανασφάλιστους κάτω από διάφορες αιτίες δικαιούχους να νοσηλεύονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία και άλλων μη δικαιούχων υπό προϋποθέσεις. Οι τελευταίοι εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης για την νοσοκομειακή κάλυψη όλων των ανασφαλίστων

-Στη ρύθμιση για τη σύσταση γραφείου νομικής υποστήριξης των στελεχών για ενημέρωση τους και για καταγραφή τυχόν αυθαιρεσιών. Στο σημείο αυτό ο κ. Ρήγας ξεκαθάρισε ότι η σύσταση του γραφείου δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στη δομή και ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων

-Στη ρύθμιση για τη δυνατότητα που παρέχεται στους σπουδαστές της σχολής Ικάρων και άλλων στρατιωτικών σχολών που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, να αξιοποιηθούν από την υπηρεσία και να μην αποπεμφθούν.

Όσον αφορά στη θητεία κατηγοριών οπλιτών, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας:

-Τα αγόρια πολύτεκνης οικογένειας π.χ., με 5 παιδιά θα υπηρετούν 6μηνη θητεία ανεξαρτήτως του αριθμού τους είτε είναι 2 αγόρια και 3 κορίτσια ή αντίστροφα κ.λπ., τα αγόρια θα υπηρετούν 6μηνη θητεία, ανεξαρτήτως Όπλου.

-Τα παιδιά τριτέκνων οικογενειών, κατά το ίδιο πλαίσιο, πλέον όλα τα αγόρια -και όχι μόνο το πρώτο- θα υπηρετούν 9 μήνες στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία και 8 μήνες στο Στρατό ξηράς.

-Ρύθμιση για τους αντιρρησίες συνείδησης για τους οποίους η εναλλακτική θητεία μειώνεται από τους 15 στους 12 μήνες.

-Όσοι ανυπότακτοι επιθυμούν να κλείσουν τις στρατολογικές υποχρεώσεις τους έως το τέλος του 2020 απαλλάσσονται από τα διοικητικά, στρατολογικά και οικονομικά μέτρα σε βάρος τους. Οι ανυπότακτοι ανέρχονται σε 30.000.

-Ρύθμιση για την επέκταση της νομικής υποστήριξης στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων όσον αφορά σε αδικήματα που φέρεται να διέπραξαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.

-Τέλος ρύθμιση για τη βελτίωση του στρατιωτικού ποινικού κώδικα, την εξέλιξη στο δικαστικό σώμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε ότι τα προβλήματα στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων θα επιλυθούν στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής τής κυβέρνησης στο θέμα των προσλήψεων στη βάση των δημοσιονομικών όρων που πρέπει να επιτυγχάνονται μετά την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία, δυνατότητα που δεν υπήρχε στο παρελθόν λόγω του Μνημονίου.

Τέλος, σε ερώτηση για το χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου δεδομένου του έτους των εκλογών, ο κ. Ρήγας παρατήρησε ότι «όταν λύνεις τα προβλήματα βάζεις ταυτόχρονα και μία ιεράρχηση, καθώς αυτά έχουν και ένα οικονομικό κόστος, κάτι που δεν μπορούσαμε να κάνουμε πριν όταν είχε να κάνεις με τους όρους του μνημονίου. Τώρα βγήκαμε από το μνημόνιο, επανήλθαμε στις αγορές, μπορούμε να προσφέρουμε και πάλι σε μεγάλες κατηγορίες πολιτών. Εμένα δεν με ενοχλεί η λέξη «παροχολογία» γιατί αφορούν πολλά και ευαίσθητα στρώματα συμπολιτών μας».