today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

CNBC: Η οικονομική κρίση εξακολουθεί να προκαλεί φόβο στους Έλληνες

Στην καθημερινότητα των Ελλήνων αναφέρεται το αμερικάνικο CNBC σε σημερινό του δημοσίευμα τονίζοντας ότι η οικονομική κρίση ακόμα «πληγώνει» τις ελπίδες και τα όνειρα των Ελλήνων.

Το CNBC παρουσιάζει μαρτυρίες Ελλήνων πολιτών για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και αναφέρει ότι οι περισσότεροι πολίτες υποστηρίζουν ότι η κρίση εξακολουθεί να υπάρχει καθώς η καθημερινότητα δεν φαίνεται να έχει βελτιωθεί. «Απλά πρέπει να χαμογελάσουμε, να προσποιούμαστε», αναφέρουν Έλληνες.

“Η χώρα που βρίσκεται σε οικονομική αναταραχή το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας. Η πολύχρονη οικονομική κακοδιαχείριση, παράλληλα με την κουλτούρα της πελατειακής πολιτικής, όπου τα αγαθά και οι υπηρεσίες ανταλλάσσονταν για πολιτική στήριξη, κατέληξαν σε μια μακροχρόνια ύφεση”, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η φυγή νέων στο εξωτερικό, η υψηλή φορολογία, η ανεργία συνεχίζουν να αποτελούν «αγκάθια», ενώ το γεγονός ότι το 2019 είναι εκλογική χρονιά δεν φαίνεται να καθησυχάζει τους Έλληνες, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο, συνεχίζει το CNBC.

Διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα δανείστηκαν πάνω από δυνατότητες της χώρας και το δημόσιο χρέος της έγινε τόσο υψηλό ώστε το 2010 οι επενδυτές δεν ήταν πλέον πρόθυμοι να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την ελληνική κυβέρνηση. Το τελικό αποτέλεσμα: τότε, ο πρωθυπουργός του Γιώργου Παπανδρέου, δεν είδε άλλη διέξοδο παρά να ζητήσει τη διάσωση – χωρίς καν να διαβουλεύεται με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, αναφέρει το CNBC.

Αυτό που ακολούθησε ήταν πολύχρονες δραματικές διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να αποτραπεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η διάσωση της Αθήνας ήταν κρίσιμη για την επιβίωση της ζώνης του ευρώ, αλλά και για την αποτροπή σοβαρών ρήξεων στις παγκόσμιες χρηματαγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Wall Street.

Το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης το 2010 ακολουθήθηκε από δύο ακόμη. Αυτό σήμαινε ότι από το 2010 μέχρι τον Αύγουστο του 2018, η χώρα βασίστηκε σε διεθνείς πιστωτές για να διατηρήσει την οικονομία της “ζωντανή”.

Μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν η Ελλάδα βγήκε επισήμως από τα Μνημόνια, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει ότι η λιτότητα έχει τελειώσει, προσφέροντας επιπλέον χρήματα στις ασθενέστερες και μεσαίες τάξεις, αναφέρει το δημοσίευμα, ωστόσο οι Έλληνες πολίτες δηλώνουν στο CNBC ότι δεν βλέπουν μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους.

Sourcecnbc.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ