today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Αναφορά του Politico στον Κ.Μητσοτάκη και στον παραλληλισμό του Όρμπαν με τον Τσίπρα

Το σημερινό ενημερωτικό newsletter του Politico υπενθυμίζει ότι ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο ηγέτης ενός από τα 12 κόμματα που έστειλαν επιστολές στον Joseph Daul, ζητώντας τον αποκλεισμό του κόμματος Fidesz του Victor Orbán.

Σημείωνε -μεταξύ άλλων- στην επιστολή του ότι η μεταναστευτική πολιτική της Ουγγαρίας δεν είναι συμβατή με τη γραμμή του ΕΛΚ -ούτε και με τα ελληνικά συμφέροντα. «Όλοι υποστηρίζουμε την αναγκαιότητα της προστασίας των συνόρων μας», γράφει ο Μητσοτάκης, κάτι το οποίο είναι «απαραίτητη προϋπόθεση» για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων εντός της ΕΕ. «Ωστόσο, την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να εναποθέσουμε όλο το βάρος για τη διαχείριση του προβλήματος αυτού στις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα. Για κάθε μεμονωμένο πολιτικό κόμμα στην πολιτική μας οικογένειας που προτείνει ότι η χώρα του θα πρέπει να εξαιρεθεί από τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, αυτό είναι ένα πλήγμα στην αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη, σε κάθε περίπτωση είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτει επίσης ότι «κανένα μεμονωμένο κόμμα δεν μπορεί να απολαμβάνει τα οφέλη από την ιδιότητα του μέλους στο ΕΛΚ και ταυτοχρόνως να αναμένει να είναι ελεύθερος καβαλάρης όταν πρόκειται για πολιτικές που απαιτούν την ευρωπαϊκή κατανομή των βαρών».

«Ο ορισμός της ανελεύθερης δημοκρατίας μοιάζει να περιλαμβάνει παρεμβάσεις στον τομέα της δικαιοσύνης, τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και προσπάθειες παράκαμψης των συνταγματικών ελέγχων στο όνομα της ‘βούλησης του λαού’», σημειώνει o Μητσοτάκης. «Αυτές είναι τάσεις κοινές σε όλες τις λαϊκιστικές κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως της ιδεολογικής προέλευσης τους. Και βέβαια παρουσιάζονται και στην πατρίδα μου την Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς συστηματικά υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου».

Το συμπέρασμα-δίδαγμα, σύμφωνα με το συντάκτη είναι πως ο παραλληλισμός του Orbán με τον Τσίπρα, το μεγαλύτερη πολιτικό εχθρό του, καταδεικνύει κάτι πολύ παραπάνω από απλή ενόχληση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ