today-is-a-good-day
19 C
Athens

Ενός λεπτού σιγή στο ντεφιλέ της Chanel στη μνήμη του Καρλ Λάγκερφελντ

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σήμερα πριν αρχίσει το ντεφιλέ της Chanel, το οποίο είναι ένας φόρος τιμής στον Καρλ Λάγκερφελντ, στον μεγάλο σχεδιαστή που πέθανε πριν από δύο εβδομάδες αφού άφησε το αποτύπωμά του στον χώρο της μόδας επί δεκαετίες και στον γαλλικό οίκο μόδας του οποίου διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής επί 36 χρόνια.

Απέναντι στο καθήμενο κοινό κάτω από τη γυάλινη οροφή του Γκραν Παλαί, τα μοντέλα στάθηκαν όρθια, σιωπηρά, μέσα σε ένα σκηνικό χιονοδρομικού κέντρου στο οποίο θα παρουσιαστεί η νέα κολεξιόν.

Η τελευταία κολεξιόν  της Chanel που υπογράφεται από τον Καρλ Λάγκερφελντ πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παρισινής Εβδομάδας Μόδας και ως συνήθως κάτω από τη γυάλινη οροφή του Γκραν Παλαί, ένα σημείο-κόσμημα που έχει ήδη φιλοξενήσει μεγαλοπρεπή θεάματα του ιστορικού οίκου μόδας.

Η πρόσκληση για το σημερινό ντεφιλέ φέρει τα δύο C, πλεγμένα, του logo του οίκου Σανέλ σε απαλό γαλάζιο φόντο, παραπέμποντας πιθανόν σε σύννεφα, χωρίς να αποκαλύπτει το θέμα του θεάματος.

Το ντεφιλέ αυτό που οργανώθηκε την τελευταία ημέρα της παρισινής εβδομάδας του γυναικείου pret-a-porter 2019-2020, θα είναι ένας φόρος τιμής  στον τελευταίο των γιγάντων της υψηλής ραπτικής, που δεν ήθελε επίσημη τελετή μετά τον θάνατό του. Σύμφωνα με την επιθυμία του Λάγκερφελντ, που πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου σε ηλικία 85 ετών, η τελετή αποτέφρωσης έγινε σε πολύ στενό κύκλο τρεις ημέρες μετά τον θάνατό του, παρουσία της οικογένειας Βερτεμέρ, ιδιοκτήτριας του οίκου Σανέλ, φίλων και συνεργατών του σχεδιαστή.

Το ντεφιλέ θα είναι επίσης η πρώτη δημόσια εκδήλωση της Σανέλ μετά τον θάνατο του σχεδιαστή της. Θα σηματοδοτήσει επίσης την άφιξη της Βιρτζινί Βιάρ, της πλέον στενής συνεργάτη του Λάγκερφελντ επί 30 χρόνια, τον οποίο διαδέχεται στον οίκο μόδας.  Ο Καρλ Λάγκερφελντ την παρουσίαζε ως “το δεξί του χέρι και το αριστερό του ταυτόχρονα”. Εκείνη είχε δηλώσει στο AFP το 2015 ότι “συμπληρώνει” τον σχεδιαστή: “Τον καταλαβαίνω καλά, καταφέρνω να εξιδανικεύω αυτό που θέλει να κάνει, κατάλαβα πού θέλει να φθάσει τη Chanel”.

Στις 22 Ιανουαρίου 2019 στο τέλος του ντεφιλέ υψηλής ραπτικής στο οποίο ο Λάγκερφελντ “αισθανόταν κόπωση” και δεν παρέστη –για πρώτη φορά από τότε που είχε ενταχθεί στη Σανέλ το 1983– η Βιρζινί Βιάρ ήταν εκεί για να χαιρετίσει το κοινό.

Στη μνήμη του, τέσσερις δημιουργίες του για τους οίκους Chloe και Chanel, που μαρτυρούν την προτίμησή του για τον 18ο αιώνα, στην art-deco και στο στιλ Memphis, των οποίων ήταν μεγάλος συλλέκτης, παρουσιάζονται σε προσωρινή έκθεση στις συλλογές του Μουσείου Διακοσμητικών Τεχνών στη γαλλική πρωτεύουσα.

Κατά τη  διάρκεια της εβδομάδας μόδας στο Παρίσι ο οίκος Chloe εξήρε την “ιδιοφυία” του Καρλ Λάγκερφλεντ, που ήταν ο σχεδιαστής του από το 1963 έως το 1984 διανέμοντας ρετρό φωτογραφίες στις οποίες εικονιζόταν ο Λάγκερφελντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ