Παγκόσμια Ημέρα Προσκοπισμού – Γράφει η Β.Κόλλια, Αντιπρόεδρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων

1860

Κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου γιορτάζει η μεγαλύτερη κίνηση για νέους σε όλο τον κόσμο: η Προσκοπική Κίνηση! Περισσότερα από 40.000.000 μέλη σε 170 χώρες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την ημέρα γέννησης του ιδρυτή της Προσκοπικής Κίνησης, Λόρδου Baden Powell. Με αφορμή τα γενέθλια του ιδρυτή, κάθε χρόνο αυτή τη μέρα Πρόσκοποι σε κάθε άκρη της γης οργανώνουν δράσεις εμπνευσμένες από τις σκέψεις και τα αποφθέγματά του, την επονομαζόμενη και ως «Ημέρα Σκέψης».

Γράφει η Βάσω Κόλλια

Στην Ελλάδα εδώ και 109 χρόνια, η Προσκοπική Κίνηση αποτελεί τη μεγαλύτερη και μακροβιότερη εθελοντική κίνηση για νέους με 25000 μέλη σε 350 γειτονιές. Περισσότεροι από 8.000 ενήλικοι εθελοντές με εργαλείο το ομαδικό παιχνίδι και τις βιωματικές δραστηριότητες στη φύση βοηθούν τα παιδιά και τους εφήβους να ανακαλύψουν ικανότητες και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους είναι χρήσιμες για το υπόλοιπο της ενήλικης ζωής τους.

Σε μια εποχή αμφισβήτησης πολλών σταθερών και αρχών ο προσκοπισμός μέσω της

δημιουργικής συμμετοχής του στην κοινωνία συνεχίζει να μας υπενθυμίζει αξίες και ήθη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ο Προσκοπισμός είναι μια κίνηση εν κινήσει! Εξελίσσεται, εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται σύμφωνα  με τις ανάγκες της κάθε εποχής και  τις τοπικές συνθήκες  με αποτέλεσμα να είναι πάντα μια κίνηση για το παρόν και για το μέλλον.

Ο Προσκοπισμός κατάφερε παρά τις πολυδιάστατες προκλήσεις του 20ού αλλά και και των πρώτων δεκαετιών του 21ού αιώνα που τους χαρακτηρίζουν πολιτικές, γεωγραφικές, οικονομικές και κοινωνικές ανακατατάξεις, όχι μόνον να μην καμφθεί, αλλά με μεγαλύτερη ακόμη δυναμική και κοινωνική απήχηση , να συνεισφέρει στην οικοδόμηση των κοινωνιών.

Έτσι, ο Προσκοπισμός παραμένει ακόμη και σήμερα η πολυπληθέστερη κίνηση νέων ανθρώπων σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας. Συνεχίζει να αποτελεί για όλες τις κοινωνίες μια αναμφισβήτητη επιβεβαίωση ότι η παρεμβατική δυναμική των νέων ανθρώπων  για να μεταρρυθμίσουν τις κοινωνίες τους δεν είναι ουτοπικό όραμα, αλλά πραγματικός και επιτεύξιμος στόχος.

Ο Προσκοπισμός δεν μιλά απλά για προσφορά στον συνάνθρωπο, για ισότητα και ισοτιμία των φύλων, των φυλών και των θρησκειών, αλλά με πράξεις δίνει το προσωπικό παράδειγμα στην κοινωνία.

Σήμερα, ο Προσκοπισμός έχει ήδη αναγνωριστεί από την ελληνική κοινωνία ως ένας χρήσιμος θεσμός, ανοικτός σε όλους, που συμπληρώνει το σχολείο και την οικογένεια. Είναι ένα κάλεσμα σε παιδιά και νέους να ανακαλύψουν τον κόσμο, να αγαπήσουν την εξερεύνηση και τη μάθηση. Προσφέρει ευκαιρίες να ενταχθούν αυθόρμητα στο σύνολο, αγόρια και κορίτσια. Να συνυπάρξουν – αρμονικά και δημιουργικά- παιδιά, νέοι και ενήλικες.Να συνεργαστούν, να αναπτύξουν δεξιότητες ζωής, να μάθουν να δρουν με ατομική ευθύνη και ενσυναίσθηση.

Ο Προσκοπισμός δεν είναι απλά μια κίνηση ή ένας θεσμός. Είναι μια άσκηση σεβασμού απέναντι στον άνθρωπο και τη φύση. Είναι μια εμπειρία ζωής.

Αυτό τον καθιστά ακόμη πιο σημαντικό σήμερα. Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, που έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε τις αρχές και τις αξίες, τον κώδικα ζωής αλλά και την μέθοδο διαπαιδαγώγησης του Προσκοπισμού. Ο Προσκοπισμός έχει τη δυνατότητα, τη δύναμη αλλά και την κοινωνική αποδοχή να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αλλαγών και μεταβολών, προκειμένου να αναπτυχθούν νέες μορφές αλληλεγγύης και συνεργασίας με σκοπό   τη μεταβίβαση δεξιοτήτων, γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των γενεών.

Και, κυρίως, είναι εκείνες οι αξέχαστες, μοναδικές αναμνήσεις που θα μας ακολουθούν στην ενήλικη ζωή μας, από μια παιδική ζωή γεμάτη ουσία και νόημα και όχι μια ζωή απλή ύπαρξη.

Η Βάσω Κόλλια είναι Αντιπρόεδρος Σώματος Ελλήνων Προσκόπων