Αλυτρωτικά υπονοούμενα από τον Πρόεδρο των Σκοπίων δυναμιτίζουν τη συμφωνία: Ο Κεμάλ ήταν «μακεδόνας» γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη

2616

Σε μια ακόμη πρόκληση, η οποία θέτει εν αμφιβόλω τη συμφωνία των Πρεσπών, προέβη ο Πρόεδρος των Σκοπίων Ιβανόφ. Ο Σκοπιανός Πρόεδρος  σε συνάντηση που είχε με τον τούρκο επιχειρηματία δήλωσε ότι στην πραγματικότητα «ο Μουσταφά Κεμάλ είναι Μακεδόνας, γιατί τη στιγμή που γεννήθηκε, η Θεσσαλονίκη ( η οποία δεν είχε αποδοθεί ακόμα στην Ελλάδα) ήταν το έδαφος της Μακεδονίας».

Οι δηλώσεις αυτές που πραγματοποιούνται στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν στον απόλυτο βαθμό, όσους ισχυρίζονταν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν καταπνίγει αλλά αντίθετα γιγαντώνει τον αλυτρωτισμό των ψευδομακεδόνων.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η ελληνική πλευρά θα έπρεπε ήδη να έχει διαμαρτυρηθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, διατηρώντας ακέραιο το δικαίωμά της να ζητήσει την αναστολή της συνθήκης, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα αυτά είναι ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, ο οποίος αντί να προβληματίζεται, δυστυχώς πανηγυρίζει.

Για να γίνει κατανοητό το τι είπε ο Πρόεδρος των Σκοπίων, επί της ουσίας ανέδειξε το όραμα των σκοπιανών για τη «Μεγάλη μακεδονία» εντάσσοντας στη «γεωγραφική» περιοχή της ευρύτερης Μακεδονίας και την πόλη της Θεσσαλονίκης, υπονοώντας ότι οι πραγματικοί Μακεδόνες ταυτίζονται εθνολογικά με τους ψευδομακεδόνες των Σκοπίων…

Ο Ιβανόφ συνεχίζοντας το παραλήρημά του δήλωσε επίσης ότι:

«Η Τουρκική Δημοκρατία είναι μια μεγάλη χώρα, έχει μια μεγάλη οικονομία και είναι πολύ σημαντικό μια τέτοια χώρα να είναι φιλική προς εμάς και να μας βοηθήσει. Ελπίζουμε ότι αυτή η βοήθεια και αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Σας έστειλα τον «Μακεδόνα» Μουσταφά Κεμάλ. Τώρα οι τουρκικές εταιρείες έρχονται στην πΓΔΜ. Αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά».

Η εταιρεία TAV είναι κατασκευαστής και επενδυτής των δύο αερολιμένων της πΓΔΜ στα Σκόπια και την Οχρίδα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IBNA oι συνολικές επενδύσεις της Τουρκίας στην πΓΔΜ υπερβαίνουν τα 1,2 δισ