Νέα ένταση στη Βουλή: Πρόβλημα δεδηλωμένης ο ΣΥΡΙΖΑ. Πυρά από την αντιπολίτευση

Νέα ένταση προκλήθηκε στη Βουλή κατά την συζήτηση της χθεσινής διακοπείσας συνεδρίασης, της οποίας θα ακολουθούσε ονομαστική ψηφοφορία.

Από το πρώτο λεπτό της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ζήτησε τον λόγο, λέγοντας πως η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία είναι άκυρη καθώς ο χθεσινός προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος παράνομα διέκοψε την ψηφοφορία που ήταν σε εξέλιξη.

«Κατά τη χθεσινή διαδικασία άρχισε ψηφοφορία, όχι ονομαστική, και διεκόπη, και από τον προεδρεύοντα ετέθη θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας. Είναι ακατανόητο σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα η διακοπή της ψηφοφορίας όταν ο προεδρεύων διαπιστώνει την απόρριψη του νομοθετήματος και τότε προκηρύσσει ονομαστική για την επόμενη μέρα. Έχει προκληθεί μέγα ζήτημα να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα και να γίνει επ’ αυτού ψηφοφορία. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε την ονομαστική σαν να έχουν γίνει όλα καλώς, δεν είχε δικαίωμα ο προεδρεύων, είχε αρχίσει η ψηφοφορία και προσπάθησε με τη μεθόδευση αυτή να σώσει το νομοθέτημα για την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι πλέον μια κυβέρνηση μειοψηφίας και δεν μπορεί να κυβερνά κατ’ αυτόν τον τρόπο. Η Βουλή έχει δικαίωμα να καταψηφίζει, τέτοιου τύπου μεθοδεύσεις δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», σχολίασε η ΝΔ, που νωρίτερα είχε αναφέρει «έχουμε κυβέρνηση μειοψηφίας, πάλι ψάχνει πρόθυμους».

Η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου ανέφερε ότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές στη Βουλή, από εδώ και πέρα όλα τα νομοσχέδια θα ψηφίζονται με ονομαστικές ψηφοφορίες, προκειμένου να διατυπώνεται η πλειοψηφία επί των νομοσχεδίων.

«Επειδή πράγματι υπάρχει ένα ζήτημα για το αν θα διευκολυνθούν ή όχι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να ξέρετε ότι εφεξής θα γίνονται ονομαστικές ψηφοφορίες για όλα τα νομοσχέδια, για να τελειώνουμε, για να δούμε ποιος θα ωφεληθεί, η Βουλή, η λειτουργία των εργασιών, η δημοκρατία, ποιος θα ωφεληθεί», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Χριστοδουλοπούλου.

Τους τόνους ανέβασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οποίος έκανε λόγο για θεσμική εκκρεμότητα: «Η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, άρα στις επιμέρους ψηφοφορίες του κοινοβουλευτικού έργου δεν υπάρχει τεκμήριο πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση έχει την τυπική πλειοψηφία της Βουλής, αλλά δεν λειτουργεί στις ψηφοφορίες τεκμήριο δεδηλωμένης. Αυτό λοιπόν κάθε φορά πρέπει να επιβεβαιώνεται με τις πρακτικές της Βουλής. Μέχρι τώρα πρακτική της Βουλής ήταν οι εκπρόσωποι των κομμάτων να ψηφίζουν. Άνοιξε η διαδικασία με τον συνήθη τρόπο και απερρίφθη το νομοσχέδιο επί της αρχής, αυτό συνέβη», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Και συνέχισε: «Το συμβάν αυτό δείχνει ότι δεν είχε το προεδρείο της Βουλής την πολιτική προνοητικότητα που έπρεπε και αυτό το οποίο συνέβη είναι ότι απεδείχθη το αντιφατικό και ιδιότυπο της κατάστασης. Τυπικά έχουμε κυβέρνηση, ουσιαστικά όμως δεν έχουμε πλειοψηφία, η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του εκβιασμού των Πρεσπών. Θυσιάσατε το νομοσχέδιο για να πορευτεί η χώρα στοιχειωδώς μέχρι τις εκλογές το ταχύτερο δυνατόν. Εάν εξακολουθήσετε να διαστρέφετε τους θεσμούς, τότε προσωπικά εγώ δεν έχω καμία θέση στη συζήτηση και στην ψηφοφορία αυτή. Είναι αλλοίωση των θεσμών».

Ο Νίκος Βούτσης στη δική του τοποθέτηση προκάλεσε αίσθηση με τη φράση του «προσώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι μπορεί ανεξάρτητοι βουλευτές να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποκτήσει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

«Υπάρχει διάθεση για δημιουργία θεσμικής εκκρεμότητας στο διενεκές. Η κυβέρνηση, κατά το Σύνταγμα, μόνο μετά την πρόταση δυσπιστίας μπορεί να μην είναι πλέον στη θέση της, αυτό είναι δεδομένο. Αντίθετα, υπάρχουν δύο ψηφοφορίες που η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν βοηθάει το πολιτικό σύστημα, μαζί με άλλες ρητορικές ακρότητες, να υπάρχει μια αχλή, μια εκκρεμότητα και ένα θολό τοπίο για τη λειτουργία της Βουλής», είπε ο κ. Βούτσης.

«Προσώρας, είναι αυτή η σύνθεση της Βουλής. Εάν συνεχίσει αυτό το δεδομένο και στο μέλλον τα νομοσχέδια θα έρχονται προς ψήφιση με βάση την ονομαστική ψηφοφορία, διότι προφανώς από τους 16 ανεξάρτητους βουλευτές του Κοινοβουλίου δεν είναι δυνατόν ο καθένας εξ αυτών να τοποθετείται. Είναι μία καινούργια κατάσταση, μία καινούρια πρακτική, η οποία όμως δεν έχει μέσα της την ένταση της αμφισβήτησης για τη σημερινή κυβέρνηση. Στηρίζεται απολύτως στην πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου», συμπλήρωσε.

Η ένταση συνεχίστηκε για αρκετή ώρα καθώς η Τασία Χριστοδουλοπούλου αρνιόταν με πείσμα να δώσει το λόγο στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους όπως πρότεινε ο Νίκος Δένδιας προκειμένου να εκτονωθεί η ατμόσφαιρα.

«Δεν θα δώσω σε κανέναν το λόγο θα πρέπει να αποφασίσουμε επί της πρότασης του κ. Δένδια. Καθίστε κάτω κύριε Μιχαλολιάκο δεν θα έχουμε κραυγές στη συνεδρίαση. Να βάλουμε σε ψηφοφορία την πρόταση του κ. Δένδια. Αν έχει απορριφθεί το νομοσχέδιο όπως λέτε δεν υπάρχει λόγος ονομαστικής ψηφοφορίας και θα φύγουμε», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Χριστοδουλοπούλου.

Πολλοί βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν όρθιοι και φώναζαν κατά της Τασίας Χριστοδουλόπουλου ότι παραβιάζει με βάναυσο τρόπο τον κανονισμό, με την ίδια να απαντά: «Οι διαμαρτυρίες σας δεν με αγγίζουν. Θα διαμορφωθούν καινούργιες πρακτικές, είναι 145 οι δικοί μας βουλευτές είναι και 16 ανεξάρτητοι είναι μία νέα πραγματικότητα. θα διαμορφωθεί νέα κοινοβουλευτική πρακτική για να είμαστε έτοιμοι και για την απλή αναλογική».

Στο σημείο εκείνο πήρε το λόγο ο Νίκος Δένδιας: «Μην οδηγείτε την κατάσταση στα άκρα δώστε το λόγο στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους μην καταλήγετε σε προσωπικά συμπεράσματα δώστε το λόγο στους κοινοβουλευτικούς».

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου του απάντησε ως εξής: «Έχουμε πρόβλημα με την κακοπιστία μέσα στη Βουλή,αποδεικνύεται από τα στελέχη σας που μιλάνε για κυβέρνηση κουρελού. Δεν ξέρει ο λαός ότι είμαστε 145 γιατί να κάνουμε όλη αυτή την παράσταση; Θέλετε να χάσουμε 5 ώρες για να πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖ έχει 145; Γιατί προκαλείτε αυτό το πρόβλημα γιατί αρπάζεστε από λεπτομέρειες. Πήραμε ψήφο εμπιστοσύνης δεν θέλετε να την ξαναδείτε αυτή την ψήφο στην ονομαστική ψηφοφορία».