today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ο Καμμένος άργησε έξι μήνες και κάτι

Χωρίς πρόσωπο

Ήταν Ιούνιος του 2018 και συγκεκριμένα 17 Ιουνίου ημέρα Κυριακή όταν υπεγράφη  στις Πρέσπες η παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας, σ’ εκείνο το περιβόητο γαμήλιο τραπέζι όπως το είδε με τη φαντασία του  ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Της Μαρίας Ε. Δημητρίου

Ο Πάνος Καμμένος  ήταν απών από το τη φιέστα που στήθηκε στα παράλια της λίμνης των Πρεσπών,  αλλά παρόλο που διαφωνούσε με το προξενιό και την όλη διαδικασία, είχε ήδη  δώσει τη σιωπηρή του συναίνεση για να προχωρήσει το γλέντι, αφού την προηγούμενη μέρα είχε στηρίξει με ψήφο εμπιστοσύνης την κυβέρνηση,  στην πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία.

Μάλιστα είχε διαγράψει από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τον βουλευτή Δημήτρη Καμμένο που ψήφισε εναντίον της συγκυβέρνησης.  Και έτσι άφησε το χρόνο να κυλήσει και τη συμφωνία να περάσει από όλες τις διαδοχικές της φάσεις στη γειτονική χώρα , με την κρυφή επιθυμία που την είχε κάνει κοινωνό   σε όλους, ότι η συμφωνία τελικά δε θα περάσει από τη βουλή των Σκοπίων και γιατί να χάσω εγώ το υπουργείο χωρίς λόγο . Το τελευταίο βέβαια δεν το έλεγε φανερά αλλά το φανταστήκαμε και μεις σαν το γαμήλιο τραπέζι του Τσίπρα.

Η μόνιμη επωδός  του Πάνου Καμμένου ήταν ότι θα ρίξει την κυβέρνηση όταν και μόνο όταν,  η συμφωνία θα ερχόταν προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή . Στο παραπέντε δηλαδή ή στο και πέντε καλύτερα . Αφού θα περνούσε από τη γειτονική χώρα και αφού οι Σκοπιανοί θα έκαναν ότι θα έπρεπε να γίνει και θα έδειχναν  στους ξένους ότι αυτοί είναι τα καλά παιδιά που σέβονται και τηρούν τη συμφωνία και ότι κάνουν αυτό που πρέπει, παρόλες τις αντιδράσεις που υπάρχουν και εκεί αφήνοντας εκτεθειμένη την Ελληνική πλευρά . Έτσι αντιλαμβάνεται το πατριωτικό του καθήκον προς τη χώρα .

Γιατί ο  ο Πάνος είχε ένα σκοπό , να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Βέβαια αρχικός του σκοπός ήταν να σκίσει τα μνημόνια και με αυτό το αφήγημα υφέρπαξε και τη ψήφο από αυτούς που τον πίστεψαν, στην πορεία βέβαια προσάρμοσε το στόχο του , γιατί έτσι είναι ο Πάνος πάνω από όλα  ξέρει και να προσαρμόζεται .

Όπως ήξερε σε όλη τη διάρκεια της θητείας του να καμουφλάρεται με κάθε είδους στρατιωτική  στολή και να παρουσιάζεται σε κάθε περίπτωση ανάλογα ντυμένος .

Και δεν του βγήκαν οι προβλέψεις του Πάνου, γιατί οι Σκοπιανοί άδραξαν την ευκαιρία , που θα τους δινόταν καλύτερη και από την άλλη μέρα κιόλας της υπογραφής της μιλούσαν για σκέτο Μακεδονία , για Μακεδονικό έθνος και γλώσσα και μια χαρά την πέρασαν και από τη Βουλή τους . Και δημιουργήθηκε  ένα κατεστημένο και όλα αυτά με τη βοήθεια του Πάνου που περίμενε να έρθει η συμφωνία κατά δω και μετά να δραστηριοποιηθεί ..

Γι αυτό τώρα είναι πολύ αργά για να παραστήσει τον πατριώτη και το σωτήρα. Στήριξε με νύχια και με δόντια το Σύριζα ένα κόμμα που από την αρχή,  στις προγραμματικές του δηλώσεις είχε εκφράσει τα θέλω του για το θέμα της Μακεδονίας. Ήξερε πολύ καλά με ποιον συνεργαζόταν και το μήλο το δάγκωσε από μόνος του εν γνώσει του,   δεν χρειάστηκε να τον παραπλανήσει κανείς . Ο ίδιος μάλιστα δήλωνε ότι θα συνεργαστούμε με το Σύριζα για να προστατεύσουμε τη χώρα στα Εθνικά θέματα και όχι μόνο δεν το έκανε αλλά έβαζε πλάτη και έδινε χώρο και χρόνο σε μια κυβέρνηση που παραχωρεί όχι εν καιρώ πολέμου αλλά σε περίοδο ειρήνης το όνομα της  Μακεδονίας , που ανοίγει ένα θέμα που θα το βρουν μπροστά τους οι επόμενες γενιές , με πιθανές διεκδικήσεις και ανοίγει την όρεξη στους υπόλοιπους γείτονες να εγείρουν δικά τους θέματα .

Επένδυσε στο πρόσκαιρο διάστημα της προσωπικής του  εξουσίας και στήριξε ένα κόμμα που στα εθνικά θέματα βρίσκεται διαμετρικά αντίθετα από αυτόν με μόνο πρόσχημα την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, μια έξοδος που θα είχε πραγματοποιηθεί από το 2015 αν αυτός και το κόμμα του ψήφιζε για πρόεδρο της Δημοκρατίας  το Σταύρο Δήμα και συνεχιζόταν η προηγούμενη διακυβέρνηση με μόνη επιπλέον επιβάρυνση το περιβόητο mail Χαρδούβελη και όχι τα 200 δις που φόρτωσε η καταστροφική παρουσία του Βαρουφάκη ως υπουργού οικονομικών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Αλλά όλα αυτά για τον Πάνο Καμμένο  αποτελούν ψιλά γράμματα , γιατί εκείνος το έζησε το όνειρο , τις βόλτες του τις πήγε με το ελικόπτερο και με το τρενάκι έπαιξε  και το ρόλο του χρήσιμου αλλά όχι ωφέλιμου τον εξυπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο, δεν έχει παράπονο ο Πάνος και τώρα που είδε τα περιθώρια να στενεύουν που ξέρει ότι το έργο τελειώνει,  κάνει την ηρωική του έξοδο μήπως και διασώσει κάτι .

Από την άλλη  φαίνεται αδύναμος να ελέγξει την κοινοβουλευτική του ομάδα,  η οποία δείχνει να φυλλοροεί ,τα στελέχη του φαίνονται απρόθυμα να εγκαταλείψουν τους κυβερνητικούς θώκους με τον ίδιο να  το εκλαμβάνει ως πολιτική προδοσία στο πρόσωπο του . Σε αυτό όμως τους εκπαίδευσε ο ίδιος, τους έμαθε να μην αποχωρίζονται  την εξουσία τόσο εύκολα και αποδείχτηκαν άριστοι μαθητές .

Για τον Αλέξη Τσίπρα αντίθετα μόνο τα καλύτερα είχε να πει,  μέχρι ότι  ποτέ δεν αντάλλαξαν κακό λόγο . Στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη τύπου ήταν εμφανές το παράπονο του για το άδοξο τέλος αυτού του γάμου. Άτιμη Μακεδονία  που μπήκες ανάμεσα στο ζευγάρι …

Αλλά ακόμη και στην εξόδιο του παράσταση,  προσπάθησε να είναι συνεπής στο ρόλο του , κοινώνησε  παρουσία καμερών και μετά πήρε το ελικόπτερο ( για να μην ξεχνιόμαστε) και έριξε ένα στεφάνι στα Ίμια , όλες οι κινήσεις του μεθοδευμένες , μελετημένες , προσχεδιασμένες με την ελπίδα η εικόνα να φανεί πιο δυνατή από την λαθασμένη πορεία του .

Τις επόμενες μέρες θα φανεί  αν θα βρεθούν οι πρόθυμοι εκείνοι που θα ολοκληρώσουν την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας .

Το πιο λυπηρό είναι ότι για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα όπως είναι η εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας που θα καταγραφεί με αρνητικό πρόσημο στα ιστορικά δεδομένα της χώρας και  που βρίσκει αντίθετο το 80% των Ελλήνων, να πρέπει να αποφασίσουν άνθρωποι που συγκυριακά βρέθηκαν στην εξουσία και που σύντομα θα την αποχαιρετήσουν. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, θα έλεγα ότι είναι τραγικό …

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ