today-is-a-good-day
21.8 C
Athens

Ο Ξενοφώντας, η Ιοκάστη, ο Ζορμπάς, ο Τηλέμαχος και τα άλλα παιδιά!

Χωρίς Πρόσωπο

“Πως θά θελα να είχα ένα και δύο και τρία και τέσσερα παιδιά ..” τραγουδούσε στο “Ποτέ την Κυριακή “ η Μελίνα. Τώρα δεν έχουμε ούτε ένα ούτε δύο αλλά πολλά παιδιά που έρχονται το ένα μετά το άλλο και μας αναστατώνουν τη ζωή . Πότε με θυελλώδεις ανέμους, βροχές καταιγίδες και χιόνια . Παιδιά χωρίς επίθετο αλλά με όνομα και τι όνομα.
Είναι κι αυτό σημείο των καιρών να ονοματίζουμε τα καιρικά φαινόμενα. Να τα καταγράφουμε και να τα καταχωρίζουμε στο ληξιαρχείο δίνοντας τους ανθρώπινη υπόσταση. Κάνοντας τα φίλους μας βρε αδελφέ. Τα φέρνουμε έτσι πιο κοντά μας, τα βάζουμε σε γήινες διαστάσεις ή έτσι νομίζουμε. Μόνο που τον καιρό δεν μπορείς να τον πιάσεις φίλο. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει.

Γράφει η Μαρία Ε. Δημητρίου

Σε αφήνει καμιά φορά να τον προβλέπεις αλλά μέχρι εκεί . Δεν είναι για να έχεις και πολλά πολλά μαζί του . Και μεταξύ μας καλύτερα να κρατάμε τις αποστάσεις μας .

Γιατί η Κατρίνα πέρασε πριν μερικά χρόνια από την Αμερική, αλλά παρόλο που είχε και ωραίο όνομα, τα σάρωσε όλα , δεν άφησε τίποτα όρθιο και άφησε πίσω της 1833 νεκρούς . Το ίδιο και η Ίρμα, η Ελεανόρ και ένα σωρό άλλοι τυφώνες και θύελλες που θα κάνουν την εμφάνιση τους στο μέλλον που όσο και να προσπαθούν οι μετεωρολόγοι να τους εξανθρωπίσουν, αυτοί τυφώνες θα παρεμένουν και τη δουλειά τους θα κάνουν.

Βαφτίσια λοιπόν και στην Ελλάδα , κάτι σαν αεροβάπτιση ένα πράγμα, αφού από το 2017 , η Ελληνική Μετεωρολογική Υπηρεσία , η γνωστή σε όλους μας ΕΜΥ ξεπατίκωσε τη συνήθεια των ξένων και άρχισε να δίνει και αυτή ονόματα στα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τον τόπο . Και έτσι έκαναν την πρώτη τους πανηγυρική εμφάνιση ο Ξενοφώντας , η Αριάδνη , η Ίοκάστη , ο Κρέοντας , η Ευριδίκη ο Τηλέμαχος και η Υπατία . Γιατί θα την ξανακάνουν μετά από κάποια χρόνια, έτσι πάει το πράγμα πια . Εκ περιτροπής.
Και αφού περιδιαβήκαμε την αρχαία Ελλάδα πιάσαμε και λίγο από σύγχρονη με τον Ζορμπά και τελευταία μας ήρθε και η Σοφία.

Πως εμπνεύστηκαν το όνομα αυτό οι ειδικοί θα σας γελάσω . Μπορεί να είναι το όνομα της γυναίκας κάποιου μετεωρολόγου, μπορεί και της πεθεράς του, ή και της δασκάλας του στο σχολείο που τον έστηνε στη γωνία τιμωρία. Την πρακτική των γυναικείων ονομάτων καθιέρωσαν οι μετεωρολόγοι της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κατά την περίοδο του β παγκοσμίου πολέμου , όταν επέλεγαν τα ονόματα των συζύγων τους για να ονοματίσουν τις θύελλες του Ειρηνικού Ωκεανού. Για την εξέλιξη του γάμου τους πάντως δεν έχουμε περισσότερα στοιχεία , αλλά δίκαια τους απονέμεται το βραβείο του πρώτου επιστημονικού τρολ ..

Βέβαια από την άλλη μπορεί και να ένιωθαν και κολακευμένες, δεν είναι και λίγο να δίνουν το όνομα σου σε ένα φαινόμενο, ακόμα και αν αυτό είναι τυφώνας . Σε αυτό συνέβαλε και ο Αμερικανός συγγραφέας George . R. Stewart όταν στο βιβλίο του με τίτλο “ Storm ” το 1941 έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στη θύελλα του Ειρηνικού “Μαρία”. Είναι για να παραπονιέσαι μετά ; Θα σε τουμπάρει ο άλλος “μα το έκανε και ο Stewart !” θα σου πει .

Πάντως ο πρώτος που ξεκίνησε κάτι τέτοιο ήταν ο Αυστραλός μετεωρολόγος Clement Wragge που στα τέλη του 19ουν αιώνα άρχισε να χρησιμοποιεί γυναικεία ονόματα για να περιγράφει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ονόματα πολιτικών που δεν συμπαθούσε …το γιατί, τουλάχιστον ως προς τους πολιτικούς είναι εύλογο να το καταλάβουμε .
Μέχρι τότε οι τυφώνες έπαιρναν το όνομα του Αγίου που γιόρταζε εκείνη τη μέρα αλλά από τότε μάλλον οι Άγιοι θα ανάβουν κερί στο όνομα του που τους γλίτωσε από αυτή τη ρετσινιά ..

Από το 1953 και η Μετεωρολογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και το Παγκόσμιο Σύστημα Κλιματολογικής παρατήρησης μπήκαν στον πειρασμό να χρησιμοποιούν μόνο γυναικεία ονόματα για να περιγράφουν τις τροπικές θύελλες ανά τον πλανήτη. Αυτό όμως μέχρι τη δεκαετία του 70 όταν το φεμινιστικό κίνημα, ένιωσε ότι θίγεται και απαίτησε όπως δίνονται και αντρικά ονόματα στα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα .
Γιατί σου λένε οι γυναίκες, μας έχει βγει που μας έχει βγει το όνομα, με το αρχαίο
“ πυρ , γυνή και θάλασσα” ερήμην μας, μη το επικυρώνουμε κιόλας στις μέρες μας.

Γιατί οι φεμινίστριες το πήραν επί προσωπικού και το εισέπραξαν ως ρατσιστική διάκριση ενάντια στο γυναικείο φύλο και έτσι το χάσαμε το μονοπώλιο.

Ο Χειμώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα, μη σας πω ότι τώρα αρχίζει και τα καιρικά φαινόμενα ολοένα και θα αυξάνονται , οπότε θα έχουμε να περιμένουμε τον Αναξαγόρα , τον Πελοπίδα , την Αντιγόνη , το Μέγα Αλέξανδρο και όλους τους ήρωες της Ιλιάδας, μαζί ή κατά μόνας ! Υπομονή και πάρτε μπομπονιέρες, τα βαφτίσια μόλις έχουν αρχίσει .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ